Okončan projekat o temi Antologija književnih tekstova za nastavne sadržaje

Vranje - Na Univerzitetu u Nišu, u okviru Plana rada Centra za vizantijsko-slovenske studije realizovan je jednogodišnji Projekat nastavnika, saradnika i studenata Pedagoškog fakulteta u Vranju o temi "Antologija književnih tekstova za nastavne sadržaje iz predmeta Književnost, Književnost za decu i Tumačenje književnih tekstova".

Ovaj Projekat, čiji je rukovodilac prof. dr Sunčica Denić Mihailović, usvojio je Senat Univertiteta u Nišu 30. novembra. 2020. godine.

- Potreba za ovakvim radom nastala je shodno karakteru nastave na visokoškolskim ustanovama, izmenjenim uslovima i dodatnim izazovima koji su se pojavili u nastaloj situaciji povodom epidemije virusa kovid 19, a u cilju profesionalnog i kreativnog angažovanja studenata, saradnika i nastavnika za predmete Književnost, Književnost za decu i Tumačenje književnih tekstova na Pedagoškom fakultetu u Vranju.

Centar za vizantijsko-slovenske studije pri Univerzitetu u Nišu prihvatio je ovaj jednogodišnji projekat koji je sadržao rad na organizaciji antologijske strukture književnih tekstova, od srednjovekovne i narodne srpske književnosti, do savremene književnosti i književnosti za decu, kao i proučavanja književnih dela u nastavi.

Tekstovi su pratili sadržaje iz navedenih predmeta na Pedagoškom fakultetu u Vranju - navode sa ovog fakulteta.

Projekat je podrazumevao angažovanje aktivnih studenata na Pedagoškom fakultetu u Vranju (učitelji i vaspitači na osnovnim i doktorskim studijama), a obuhvatio je rezultate individualnog i grupnog rada u sistemu on line prezentacije, što je omogućilo potpunije i svestranije praćenje i dopunjavanje sadržaja iz navedenih predmeta.

- Tu se, pre svega, ima u vidu slobodan pristup svakog učesnika Projekta, slobodan odabir i predlog koji obuhvata priloge o književnim rodovima i vrstama, kao i priloge reprezentativnih književnih tekstova iz lektire za predmete Književnost, Književnost za decu i Tumačenje književnih tekstova.
Hronološki i tematski Projekat je pratio nastavne sadržaje, stvarajući jedinstven dokument koji je od izuzetnog značaja za studente Pedagoškog fakulteta u Vranju, a može biti značajan i za studente onih fakulteta koji u svojim programima imaju zastupljenu naučnu ili umetničku oblast književnost.

Svakako, ovaj zbornik književnih tekstova biće od pomoći i učenicima svih uzrasta, samim tim što je u njemu sadržaj ili nagoveštaj onoga što čini reprezentativni deo naše nacionalne književnosti za decu i odrasle- poručuju sa vranjskog fakulteta.

Realizacija projekta sadržala je aktivnosti za školsku 2020/2021. godinu, a materijal je obrađivan od početka novembra 2020. godine do 25. maja 2021. godine.

Tekst Antologije sadrži 550 strana.

Priloge je uređivao Odbor koji čine prof. dr Sunčica Denić Mihailović, rukovodilac Projekta, predmetni nastavnik sa Pedagoškog fakulteta u Vranju za predmete Književnost, Književnost za decu i Tumačenje književnih tekstova; prof. dr Dragiša Bojović, profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, upravnik Centra za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu; asistenti ma Milica Aleksić i ma Jelena Jovanović Kostić, kao i saradnici- studenti Pedagoškog fakulteta u Vranju, Aleksandra Ljubić, Žaklina Petrović i ma Marija Dejković.

Konačni rezultati u vidu antologije za širu čitalačku publiku biće dostupni u elektronskoj formi od 1. juna 2021. godine.

Projekat je realizovan u vidu slobodnih i vannastavnih aktivnosti studenata, saradnika i nastavnika.

Najnovije vesti