Oduzeti rasni psi zbrinuti u Bujanovcu

Vranje - Rasni lovački psi, koje je carina na prelazu Preševo oduzela od osobe koja ih je prevozila, nalaze se u Veterinarskoj stanici Bujanovac, javlja portal Bujanovačke.

Direktor te stanice Miodrag Milković rekao je da svih 19 pasa imaju papire i da su uredno vakcinisani.

On pretpostavlja da su oduzeti zbog proceduralne greške.

"Reč je o 15 lovačkih pasa rase seter i četiri pasa rase poenter, koji imaju papire da su uredno vakcinisani i koji su zbrinuti u našoj veterinarskoj stanici", kazao je Milković.

Iz Uprave carina dan ranije je saopšteno da su psi pronađeni u unutrašnjosti tovarnog dela kombija u metalnim kavezima, a da vozač nije imao ništa od neophodne prateće dokumentacije - ni tranzitni dokument, niti zdravstveno uverenje veterinarske inspekcije, kao ni ovlašćenja navodnih vlasnika pasa za njihov transport preko granice.

Ono što je problem u ovom slučaju, dodaje Milković, jeste taj što je čovek "na jedno ime vodio preko pet pasa, a komercijalni transport podrazumeva prevoz do pet pasa".

"Kada se transportuje više od pet pasa, potrebno je imati sertifikat, a čovek koji ih je prevozio nije ga imao", dodaje Milković.

Ovi psi, po njegovim rečima, u Evropi vrede više nego kod nas, a plan je bio da se voze u Grčku na takmičenje.

"Za sada ne znamo koliko će dugo psi biti kod nas, očekujemo nalog veterinarske inspekcije, pa ćemo videti šta dalje", rekao je Milković.

Ovo je vrlo specifičan slučaj jer, kako kaže, do sad se nisu susreli sa ovakvom pošiljkom.

"Radi se o proceduralnoj greški, možda čovek nije bio informisan o tome koliko pasa sme da prevozi na svoje ime, jer svi psi imaju papire i uredno su vakcinisani", naveo je Milković.

Sud je u hitnom postupku doneo presudu kojom se psi oduzimaju i po nalogu Republičke veterinarske inspekcije predati su Veterinarskoj stanici Bujanovac radi zbrinjavanja, dok je vozač kombija novčano kažnjen zbog učinjenog prekršaja.

Najnovije vesti