Održiva politika osnaživanja Roma i Romkinja u Vranju

Vranje je jedan od jedanaest gradova i opština u Srbiji uključenih u zajednički projekat Evropske unije i Saveta Evrope pod nazivom ROMACTED, koji je usmeren na promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma i Romkinja na lokalnom nivou.

Na konferenciji u Beogradu, gradska većnica Danijela Milosavljević potpisala je u ime Grada Protokol o saradnji sa Savetom Evrope i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a među potpisnicima su i šef Kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt i potpredsednica Vlade Zoranа Mihajlović.

- Nastojanja gradskog rukovodstva usmerena su na primenu održive politike, s ciljem lakšeg i efikasnijeg ostvarivanja prava, podrške stanovanju i smanjenja siromaštva kod romske populacije.

Sa određivanjem jasnih mehanizama delovanja i prioritetnih potreba u oblasti poput obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja, kulture i informisanja, izrađen je i usvojen Lokalni akcioni plan za poboljšanje položaja Roma i Romkinja na teritoriji grada - navela je Milosavljević.

Predviđenim aktivnostima težiće se podsticanju lokalnih romskih zajednica na jačanju kapaciteta u cilju kreiranja, implementacije i planova koji se odnose na njih, osnaživanju Roma i Romkinja na individualnom i kolektivnom nivou, kao i jačenju posvećenosti institucija na inkluziji romskog stanovništva.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je gradski većnik Dejan Ivanović.

Protokol o saradnji trajaće tokom perioda realizacije projekta, do 30. aprila 2020. godine.

Najnovije vesti