Održani ispiti studenata glume i režije sa beogradskog FDU u vranjskom teatru FOTO

U Pozorštu Bora Stanković u Vranju, u okviru saradnje Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu i vranjskog teatra, održan je ispit prve godine pozorišne režije.

U okviru projekta Play Čehov ispit su imali studenti Elena Matić, Nikola Terzić i Teodora Rakić, iz klase pozorišne režije kod redovne profesorke Ivane Vujić i vanredne profesorke Snežane Trišić.

Prvi deo ispita prve godine glume kod redovnog profesora Srđana J. Karanovića i asistenta Dušana Matejića imali su studenti Anja Jovanović, Andrija Marković, Pavle Ivanović, Mila Protić, Una Rakić, Mila Lalović, Jovan Simeunović, Arsenije Arsić, Petar Lazarević i Aleksandra Urošević.

"Kako je jedan od strateških ciljeva FDU promovisanje koncepta decentralizacije kulture, gostovanje projekta Play Čehov u Pozorištu Bora Stanković u Vranju ima za cilj da utiče na dostupnost i ukupnu vidljivost rezultata nastavnog procesa, ali i da osvoji novu pozorišnu publiku.

Dodatna dimenzija projekta odnosi se na mogućnosti sagledavanja kulturnog pejzaža Srbije, koji može uticati na razvojne kapacitete kreativnog procesa studenata Katedara pozorišne režije i glume.

Nakon ovog gostovanja planirano je učestvovanje projekta Play Čehov, u okviru festivala u Kosovskoj Mitrovici tokom novembra, a predviđena su i gostovanja u drugim mestima i kulturnim centrima širom Srbije", rekli su gosti sa FDU.

Gosti iz Beograda sproveli su ispite na maloj sceni vranjskog teatra.

"Ovo je zvaničan početak saradnje između našeg pozorišta i FDU, sa fokusom na prezentaciji nastavnog programa koji obuhvata izvođenje ispitnih radova studenata Katedre za pozorišnu režiju i Katedre za glumu FDU", rekao je umetnički rukovodilac vranjskog teatra Bojan Jovanović.

Ideja je da se i u budućnosti "realizuju svi umetnički i edukativni elementi i da se saradnja ostvaruje radi opšteg interesa", dodao je.

Sporazum o saradnji potpisali su direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović i Ivana Vujić, redovni profesor i šef klase studenata prve godine režije na FDU.

Najnovije vesti