Održana Zlatna frula juga Srbije, evo ko ide u Prislonicu FOTO

Mila Antić iz Pirota, Anika Nikić iz Niša, Dušan Antić iz Pirota i Dimitrije Nikolov iz Leskovca, pobednici su jedanaestog međuokružnog takmičenja Zlatna frula juga Srbije, koje je održano u Vranjskoj Banji.

Mila je trijumfovala u konkurenciji mladih frulaša do 12 godina, Anika od 12 do 16 godina, Dušan je bio najbolji u izvornom sviranju, dok je Dimitrije pobedio u savremenom sviranju na fruli.

U konkurenciji dueta (izvorno sviranje) najbolji su bili Miljan Toković (Medveđa) i Dušan Antić (Pirot), a u savremenom sviranju duet Dimitrije Nikolov (Leskovac) i Lazar Đorđević (Niš), koji su se osim četvoro napred pomenutih frulaša plasirali na republički sabor, koji će tradicionalno biti održan u Prislonici kod Čačka.

U pojedinačnoj konkurenciji (izvorno sviranje) kod odraslih drugo mesto pripalo je Filipu Saviću (Svrljig), a treće Božidaru Veljkoviću .

U kategoriji savremeno sviranje drugi je bio Lazar Đorđević (Niš), a treći Veljko Radosavljević (Svrljig).

O plasmanu je odlučivao stručni žiri, kojeg su ove godine činili prof. dr Dimitrije Golemović (etnomuzikolog i kompozitor), Veljo Kokorić (dugogodišnji solista Radio Beograda) i Tanja Bliznakovski Jovanović (profesorka flaute i direktorka Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju).

Gordana DImitrijević, direktorka Narodnog univerziteta u Vranju, koji je u saradnji sa Gradskom opštinom Vranjska Banja dugogodišnji organizatori predtakmičenja Zlatna frula juga Srbije, s ponosom ističe da frulaši sa ovog takmičenja "osvajaju značajne plasmane na Saboru frulaša u Prislonici".

"To očekujemo i ove godine.

Drago nam je što se broj mladih takmičara povećava.

Pokušaćemo da nađemo načina da u Vranju otvorimo Školu frule", navodi Dimitrijević.

Za plasman na republički sabor takmičilo se 20 frulaša iz pet okruga - Pčinjskog, Jablaničkog, Niškog, Pirotskog i Topličkog.

Organizatori manifestacije bili su Narodni univerzitet u Vranju i Gradska opština Vranjska Banja.

Plasman

Izvorno sviranje

1. Dušan Antić
2. Filip Savić
3. Božidar Veljković

Mladi frulaši do 12 godina

1. Mila Antić

Frulaši od 12 do 16 godina

1. Anika Nikić

Savremeno sviranje

1. Dimitrije Nikolov
2. Lazar Đorđević
3. Veljko Radosavljević

Dueti - izvorno

1. Dušan Antić i Miljan Toković

Dueti - savremeno

1. Dimitrije Nikolov i Lazar Đorđević

Najnovije vesti