Održana Zlatna frula juga Srbije: Evo ko ide na Sabor u Prislonicu FOTO/VIDEO

Anika Nikić iz Niša, Atanasije Nedeljković iz Leskovca, Dušan Antić iz Pirota i Lazar Đorđević iz Niša pobednici su jubilarnog desetog međuokružnog takmičenja Zlatna frula juga Srbije, koje je u petak održano u Vranjskoj Banji.

Anika je trfijumfovala u konkurenciji mladih frulaša do 12 godina, Atanasije u konkurenciji frulaša od dvanaest do šesnaest godina, Dušan je bio najbolji u izvornom sviranju, dok je Lazar pobedio u savremenom sviranju na fruli.

U konkurenciji dueta (savremeno sviranje) najbolji su bili Dimitrije Nikolov (Leskovac) i Lazar Đorđević (Niš), koji su se osim četvoro napred pomenutih frulaša plasirali na republički sabor koji će tradicionalno biti održan u Prislonici kod Čačka.

Tako je odlučio stručni žiri kojeg su ove godine činili Velja Kokorić (Radio Beograd), Aleksandra Petrović (profesorka flaute, Niš) i Tanja Bliznakovski Jovanović (direktorka Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju).

Predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić rekao je da su frulaši i ove godine priredili zadovoljstvo publici dolaskom u Vranjsku Banju.

"Zadovoljstvo nam je što imamo tu čast da ugostimo vrsne majstore na najstarijem duvačkom instrumentu, potrudili smo se da budemo dobri domaćini i nadam se da su naši dragi gosti imali prijatan boravak kod nas", rekao je Sentić i zahvalio se Narodnom univerzitetu u Vranju na dugogodišnjkoj uspešnoj saradnji u organizaciji ove manifestacije.

Direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević rekla je "u fruli duša srpskog naroda, njegova lirska slika sveta i života"

"Danas, zahvaljujući daru i tehničkom umeću pojedinih izvođača frula je kod nas dobila novi značaj", rekla je Dimitrijević na otvaranju manifestacije.

Za plasman na republički sabor takmičilo se 20 frulaša iz pet okruga - Pčinjskog, Jablaničkog, Niškog, Pirotskog i Topličkog.

U pratećem delu programa svoje stihove kazivao je Radomir Andrić, pesnik, dugogodišnji predsednik Udruženja književnika Srbije.

Nastupili su i KUD Vrelac Vranjska Banja i vokalna solistkinja Tijana Vučković iz Vranja, uz pratnju orkestra Infuzija.

Organizatori manifestacije bili su Narodni univerzitet u Vranju i Gradska opština Vranjska Banja.

Plasman

Izvorno sviranje

1. Dušan Antić
2. Miljan Toković
3. Filip Savić

Mladi frulaši do 12 godina

1. Anika Nikić
2. Mila Antić

Frulaši od 12 do 16 godina

1. Atanasije Nedeljković

Savremeno sviranje

1. Lazar Đorđević
2. Nikola Stanisavljević
3. Ivan Mitrović

Dueti

1. Dimitrije Nikolov i Lazar Đorđević

Takmičari

Izvorno sviranje: Filip Savić (Svrljig), Radule Jovanović (Leskovac), Dušan Antić (Pirot), Miljan Toković (Medveđa), Lazar Savić (Svrljig), Jugoslav Ivić (Niš).

Mladi frulaši do 12 godina: Mila Antić (Pirot), Anika Nikić (Niš).

Mladi od 12 do 16 godina: Atanasije Nedeljković (Leskovac).

Savremeno sviranje: Lazar Đorđević (Niš), Dušan Stošić (Vranje), Ivan Mitrović (Leskovac), Živorad Stojmenović (Vranje), Velibor Petković (Knjaževac), Miroslav Stojiljković (Vranje), Nikola Stanisavljević (Trgovište), Aleksandar Mladenov (Dimitrovgrad), Dimitrije Nikolov (Leskovac), Dragan Živković (Leskovac), Blagoje Stanković (Ćukovac, Vranje).

Najnovije vesti