Održan prvi sajam obrazovanja u Vranju: Prilika za odabir adekvatne škole

Prvi sajam obrazovanja održan je u sredu 26. aprila u Sportskoj hali u Vranju.

Gradonačelnik Slobodan Milenković istakao je da je održavanje ovog događaja omogućeno zahvaljujući dobroj saradnji direktora i predstavnika svih osnovnih i srednjih škola, kao i visokoškolskih ustanova sa teritorije grada.

"Prvi sajam organizovali smo kako bismo pomogli vama, dragi učenici, pri izboru budućeg zanimanja, ali i kako bismo promovisali učenje kao celoživotni proces i ukazali na značaj školovanja i kontinuiranog usavršavanja", kazao je Milenković.

Na Sajmu su bili prisutni predstavnici Privredne komore Republike Srbije, kao i lokalni privrednici, kako bi promovisali dualno obrazovanje.

"To samo pokazuje dobru volju svih zajedno da se mladi naraštaji pravilno usmere, kako bi u budućnosti mogli, ne samo da se zaposle i dobro žive od svog rada, već i da doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice, kao i države", dodao je Milenković.

Ideja za pokretanje Sajma obrazovanja bila je upravo povezana sa tim da se učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola "na jednom mestu omogući upoznavanje sa svime što grad nudi, kada je školovanje u pitanju", napomenuo je gradonačelnik.

"Grad Vranje i gradsko rukovodstvo kontinuirano ulažu u obrazovanje, počev od školske infrastrukture, preko nastavnog kadra do osavremenjivanja nastavno – obrazovnog procesa.

Nadam se da će Sajam ispuniti vaša očekivanja i pomoći vam da otklonite svaku dilemu kada je nastavak vašeg školovanja u pitanju“, rekao je Milenković.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović istakla je da je Sajam obrazovanja jedinstvena prilika da se učenici detaljno upoznaju sa svim sadržajima i obrazovnim profilima za nastavak školovanja, koji nude srednje škole i visokoškolske ustanove na teritoriji grada Vranja.

"Dragi učenici, nalazite se na vrlo bitnoj životnoj prekretnici kada treba doneti važnu odluku za nastavak školovanja.

Sve obrazovne institucije koje se nalaze na teritoriji grada Vranja, odgovorno tvrdim, zaslužuju vašu pažnju i mogu vam sigurno pružiti adekvatno obrazovanje.

Zahvaljujem se Ministarstvu prosvete koje je ove godine odobrilo 33 odeljenja za sve srednje škole u našem gradu.

Na taj način ima mesta za svakog od vas, pa se zbog toga dobro upoznajte se sa ponuđenim sadržajima.

Učite, gradite, obrazujte se, i ono što je najbitnije, vratite se nakon završenog obrazovanja u svoj grad i primenite to znanje u ustanovama i institucijama koje se nalaze u Vranju“, rekla je Jović.

Predsednik Privredne regionalne komore Leskovac Goran Jović podsetio je da na teritoriji grada Vranja u sistem dualnog obrazovanja uključeno oko 150 učenika i 10 akreditovanih firmi koje imaju sertifikate za obrazovanje učenika.

"Na taj način stvaraju se odlični uslovi da deca nauče da rade, a ono što je najvažnije biće im obezbeđen posao nakon završetka školovanja.

U narednom periodu nastavićemo da radimo na unapređenju dualnog obrazovanja", istakao je Jović.

M. Tomić

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti