Održan okrugli sto koji promoviše unapređenje saradnje mladih iz Srbije i Bugarske

Okrugli sto, u okviru koga je prezentovan projekat Kulturna diplomatija i mladi - most razvoja bugarsko srpskih odnosa (Program Bugarska pomoć za razvoj Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, održan je u četvrtak u organizaciji Bugarsko srpskog centra (BSC) u Vranju.

O značaju međunarodne kulturne saradnje za unapređenje bilateralnih odnosa Bugarske i Srbije govorili su Petko Dojkov, ambasador Bugarske u Srbiji, Dimitar Canev, generalni konzul Bugarske u Nišu, te Darko Anačkov, predsednik BSC-a u Vranju.

Mladi - neizostavna karika u građenju evropske budućnosti Balkana i Saradnja Srbije i Bugarske u oblasti turizma i omladinske politike bile su teme o kojima je govorila Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine u Vladi Republike Srbije.

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u republičkoj Vladi, govorio je o kulturnoj diplomatiji kao instrumentu za borbu protiv predrasuda i diskriminacije.

Pomoćnik gradonačelnika Milan Ilić kazao je da je Bugarsko srpski centar u Vranju "veoma dobra građanska inicijativa".

"Grad Vranje i lokalna samouprava uvek podržati takve inicijative", kazao je Ilić.

U radu skupa učestvovala je Vesna Marinković Stanković, voditeljka Likovne radionice Narodnog univerziteta, koja je govorila o već tradicionalnom učešću bugarskih umetnika na Međunarodnoj likovnoj koloniji u Vranju.

Skup su pratili predstavnici škola sa područja Pčinjskog okruga, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada.

Prikazana je i izložba dela nastalih na jednoj od radionica u okviru ovog projekta.

Pomoćnica ministra obišla KZM

U okviru posete Vranju, pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević obišla je Kancelariju za mlade (KZM). Srela se i sa polaznicima projekta IT u funkciji održivog razvoja i boljeg položaja mladih u Vranju. Tom prilikom je izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti da razgovara sa mladim ljudima, naglašavajući da je to veoma važno, jer se na ta način, u neposrednom razgovoru, na najbolji način čuju zahtevi i predlozi.

"Ministarstvo turizma i omladine podržalo je projekat IT u funkciji održivog razvoja i boljeg položaja mladih u Vranju sa 2 miliona dinara. Na taj način, mladi će imati priliku da razviju određene IT veštine, unaprede svoje sposobnosti i povećaju mogućnosti za zaposlenje. Nadam se da ćemo u skorije vreme imati priliku da radimo na opremanju prostora namenjenog mladima, kako bi se stvorili uslovi za korišćenje dostupnih programa za unapređenje položaja mladih ljudi. Očekujem da će intenziviranjem saradnje Grada Vranja i Ministarstva u narednom periodu biti kreirani još bolji uslovi da mladi ostanu u svom gradu i da svoje potencijale koriste ovde, kako za sopstveni razvoj, tako i unapređenje svoje lokalne samouprave", rekla je Antonijević.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...