Odluka o merama za Novu godinu odložena za utorak

Vranje/Beograd - Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti odluka o merama za Novu godinu.

Prethodno je bilo najavljeno da će sednica biti održana u ponedeljak.

Ona je rekla da je "komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje".

- Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu.

Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra.

Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700.0000 do 720.000 evra -rekla je Brnabić, a prenosi Tanjug.

Kako je rekla "to je ozbiljna borba da se te dve stvari pomire, a morate da brinete i o mentalnom stanju nacije".

Dodala je da medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera ovog vikenda, "ali je pronađen dobar kompromis - broj novozaraženih pada, a privreda radi".

- Zašto odlažemo mere koje će se odnositi na Novu godinu?

Pa zato što se trudimo da sve mere donosimo pravovremeno.

Tanka je linija između toga kako vi štitite zdravlje građana i koliko dajete privredi da radi.

Morate da nađete najbolji mogući balans, da privreda nastavi a da zdravstvo ne bude toliko preopterećeno, da ne možemo da primamo ljude u bolnice.

To je izuzetno teško - rekla je premijerka.

Ako se donese suviše restriktivna odluka prerano, to će dati dobre zdravstvene rezultate, ali će uticati na privredu.

- I trebaće vam pet, šest ili sedam godina da se oporavi - rekla je Brnabić i istakla da se vodi računa i o pitanju javnog duga i budžetskog deficita.

KON: SPREMNI SMO NA PROTEST

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba "spreman na protest" u slučaju da se popuštanje protivepidemioloških mera oduži.

- Svi smo spremni da javno kažemo da smo protiv popuštanja i (dozvole) za proslavu Nove godine. Bolnice su i dalje pune, imamo veliki broj ljudi na intenzivnoj nezi i na respiratoru... Slavlje uz pevanje je potpuno neprihvatljivo i nikako ne sme da bude dozvoljeno - rekao je epidemiolog.

On je napomenuo da lekari ne mogu da gledaju ekonomske faktore prilikom donošenja ovakvih odluka.

Najnovije vesti