Odbor za ljudska prava: U Vranju ne postoji rodno odgovorna politika

Ove 2023. godine SOS telefon Vranje nije dobio deo namenskih sredstava iz Republičkog budžeta za razvoj lokalnih socijalnih usluga, saopšteno je Odbora za ljudska prava u Vranju.

"Obrazloženje grada Vranja je da nema dovoljno para, kažu podelili smo novac drugim socijalnim uslugama u gradu.

Ovo je tužna poruka donosilaca odluka Vranja svim ženama i devojčicama sa problemom porodično-partnerskog nasilja - grad nema para za rad SOS telefona, za smanjenje problema i povećanje bezbednosti žena i devojčica", navode iz Odbora za ljudska prava.

Iz ove OCD podsećaju da godinama unazad traže prostor u vlasništvu grada Vranja za rad dva programa - SOS telefona za žene i SOS Kutka za devojke Vranje.

"Do danas grad nije odobrio adekvatan - lako dostupan, bezbedan prostor za rad", navode iz Odbora za ljudska prava.

Za rad licencirane Lokalne socijalne usluge za žene – SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja, u dnevnom režimu rada (od 8 do 20 sati), godišnje je potrebno blizu 4 miliona dinara, dodaje se u tekstu.

"Od osnivanja SOS telefona Vranje (2002. godina) postojimo i radimo isključivo uz podršku donatora (pre svega Oak i TRAG fondacija), na čemu smo mi, ali i mnoge žene i devojke zahvalni, jer smo spasili mnoge živote žena, pomogle da ojačaju, da vrate samopouzdanje, prekinu i izađu iz krugova porodično-partnerskog nasilja i nastave život bez nasilja.

Grad Vranje je usmerio tri puta sredstva iz namenskog transfera, u zanemarljivim iznosima u odnosu na godišnje potrebe.

Ovo iskustvo civilne organizacije HRCVR, nažalost, potvrđuje da u Vranju ne postoji volja, ne postoji rodno odgovorna politika, ne postoji odluka lokalnih političara.

To nije bio slučaj ni u vreme vlasti Socijalističke partije Srbije (SPS) od 2000. godine, kao ni u vreme Srpske napredne stranke (SNS) od 2016. godine.

Nema odluke da grad podrži rad i postojanje Programa za žene i devojčice u oblasti zaštite od rodno zasnovanog nasilja", piše u saopštenju Odbora za ljudska prava.

Ove teme bile su, između ostalog, na dnevnom redu radnog sastanka sa predstavnicima Saveta i Komisije za rodnu ravnopravnost lokalne samouprave Vranja, u okviru procesa rodno ogovornog budžetiranja (ROB) za 2024. godinu.

Sastanak je održan u prostorijama Gradske uprave, na inicijativu civilnih organizacija - Odbora za ljudska prava Vranje, MŽPN - Region NP.

Odbor za ljudska prava Vranje prethodno je uputio zvaničan zahtev gradu Vranju, preciznije Savetu i Komisiji za rodnu ravnopravnost, za donošenje odluke u pravcu kontinuirane podrške - finansiranja dva programa udruženja građana Odbor za ljudska prava Vranje, u čijem fokusu rada su žene i devojke.

"Prvi program je SOS telefon Vranje za žene sa iskustvom porodično-partnerskog rodno zasnovanog nasilja (koji neprekidno radi 21 godinu) i drugi SOS Kutak za devojke Vranje (neprekidno radi 7 godina).

Ovaj drugi program osvojio je svetsku nagraduSa i Za Devojke (WFG) 2019.

Proglašen je najuspešnijim projektom na svetu u oblasti prevencije rodnog nasilja nad devojčicama.

Tokom sastanka u Gradskoj upravi, predstavnica Odbora za ljudska prava Suzana Antić Ristić prisutne je upoznala sa kontinuiranim radom i značajem daljeg postojanja i rada ova dva programa za žene i devojke juga Srbije, za šta je neophodno da u fazi kreiranja rodno odgovornog budžeta Vranja za 2024. budu sastavni deo akcionih planova.

"Zbog toga je i ovaj radni sastanak u znaku traženja podrške Saveta i Komisije za rodnu ravnopravnost.

Anketa, koju je u septembru sproveo SOS i tim Kutka za devojke, potvrdila je sa oko 200 pozitivnih odgovora, da građanke/građani Vranja podržavaju potrebu i postojanje SOS telefona za pomoć ženama i da tu uslugu treba aposultno da finansira grad.

Iako su lokalni izbori pred nama (u decembru) i gradonačelnik Vranja je podneo ostavku, gradska uprava radi i radiće i u tehničkom mandatu, odbornice i odbornici grada Vranja imaju mogućnost da do 27. oktobra, na poslednjoj skupštini u ovom sazivu, razmatraju i donesu ove odluke, koje će dalje pratiti proces rodno odgovornog budžetiranja", navela je Antić Ristić.

Predsednica gradskog Saveta za rodnu ravnopravnost Danijela Milosavljević i predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Maja Đorđević su potvrdile da je opravdan zahtev, da su programi važni za grad Vranje, imajući u vidu problem i položaj žena i devojčica u društvu i u lokalnoj sredini, saopštavaju iz Odbora za ljudska prava.

"Na osnovu podnetih zahteva, biće sazvan radni sastanak svih članova Saveta i Komisije za RR koji će doneti preporuku da SOS telefon Vranje za žene i SOS Kutak za devojke Vranje budu deo akcionih planova i procesa planiranja u okviru rodno odgovornog budžetiranja grada Vranja za 2024. godinu.

Ovo je jedna od na desetine aktivnosti sastanaka koje je inicirao i organizovao Odbor za ljudska prava Vranje, u godinama iza nas (i za vreme vladavine SPS-a, kao i od 2016. od kada je na vlasti SNS), kojima su aktivisti i članice/novi ove civilne organizacije lobirali, zagovarali, direktno tražili donošenje Odluke o održivosti - kontinuiranom finansiranju Lokalne usluge za žene – SOS telefon za žene, a u okviru pozitivne primene Istanbulske Konvencije, čija je potpisnica Srbija", navode iz Odbora.

Donošenje ovakve odluke traženo je i 2018. godine, u okviru zagovaranja prema lokalnoj upravi Vranja.

"Svi napori do sada su bili bezuspešni", navodi se u saopštenju Odbora za ljudska prava u Vranju.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...