Odbor i Osvit: Žrtvama nasilja obezbediti urgentan prijem u sigurne kuće

Odbor za ljudska prava Vranje i Udruženje Romkinja Osvit u Nišu poslali su Vladi Srbije predlog dopune Uredbe o zabrani kretanja kojom se traži da se ženama, devojkama i deci, koja tokom izolacije i trajanja policijskog časa trpe nasilje u porodici ili partnerskim odnosima, obezbedi urgentan, bezbedan smeštaj u Sigurne kuće.

Predlog se, kako je obrazloženo, odnosi na kritičan period od momenta prijave porodičnog nasilja dok čekaju uzimanje uzoraka za testiranje, ali i u periodu dok čekaju rezultate već uzetih uzoraka na koronavirus, a tokom kojeg bi nasilje potencijalno moglo biti ponovljeno.

- Za ove zdravstvene mere potrebno je nekoliko dana.

I pitanje je, gde smestiti žrtve nasilja u tom periodu, a za šta ne postoje jasne, pisane instrukcije i protokoli - navode iz ove dve organizacije.

Ranije u ponedeljak Odbor za ljudska prava i niški Osvit zatražili su da se omogući žrtvama porodičnog nasilja "da neometano i nekažnjeno napuste svoje domove" u vreme izolacije i trajanja policijskog časa.

Ova dva specijalizovana SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja ulažu napore sa ženskim civilnim organizacijama na osnovu iskustva u komunikaciji sa korisnicama SOS usluge i ističu da je "potrebna jasna, ohrabrujuća poruka upućena ženama (a, ne nasilnicima sa pretnjama kažnjavanja)".

- Potrebno je poslati jasne informacije ženama, ohrabriti sve žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.

Mnoge žene, devojke, deca su zbog mnogih ograničavajućih, promenjenih životnih uslova i mera vanrednog stanja u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa, često primorane da ne reaguju, da u porodičnom karantinu budu izložene pre svega psihičkom, fizičkom, seksualnom, ekonomskom nasilju i uznemiravanju - navodi se u saopštenju.

Navedena dva predloga poslata su ovih dana Vladi Srbije s ciljem obezbeđenja većeg stepena prevencije porodičnog i partnerskog nasilja nad ženama, devojkama, decom i sprečavanja femicida, ali i efikasne zaštite žena u postupanju nadležnih intitucija u uslovima zabrane kretanja i policijskog časa, smeštaja žena u sigurne kuće i testiranja na koronavirus.

Odbor za ljudska prava Vranje i Udruženje Romkinja Osvit iz Niša članice su Mreže žena protiv nasilja.

PREDLOG U PROCEDURI

Iz dve organizacije za zaštitu ljudskih prava poručili su da su informisani da su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost "prihvatili inicijativu dopune Uredbe o zabrani kretanja", gde je traženo da se ova mera prihvati "sa izuzetkom za žene, devojke, decu sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja".

- Dobili smo odgovor da je inicijativa sa obrazloženjem zvanično dostavljena na dalju proceduru usvajanja. Takođe smo dobili obaveštenje da se razmatra inicijativa dopune Uredbe Vlade Srbije o proceduri smeštaja žena u Sigurnim kućama u uslovima koronavirusa. Iskreno, čekamo zvanično usvajanje inicijativa. Usvajanjem ova dva predloga i pokretanjem jake kampanje upućene ženama sa iskustvom nasilja, poslali bismo jasnu informaciju da u borbi za zdravlje stanovništva protiv koronavirusa kućna izolacija nije kućni kavez za mnoge žrtve porodično-partnerskog nasilja u Srbiji - naveli su u dopisu iz dve organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Najnovije vesti