Odata počast herojima iz Reljana

Vranje - U selu Reljan kod Preševa u četvrtak su obeležene 22. godine od pogibije sedmorice pripadnika 78. motorizovane brigade, stradalih od udara projektila NATO tokom agresije na Srbiju 1999. godine.

"Dušom i telom, ljubavlju i životom, uz božju hvalu, u večni slavu", natpis je kraj spomen obeležja gde su živote za otadžbinu dali major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov i vojnici Slobodan Mirković, Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov.

Stradali su kada je projektil ispaljen iz aviona NATO direktno pogodio šator, podignut na oko četiri kilometra od granice sa Severnom Makedonijom.

Taj udar jedini je preživeo desetar Ivan Lazić iz Neradovca kod Vranja, potom penzionisan kao ratni vojni invalid.

Pukovnik Novica Petrović, komandant 4. brigade Kopnene vojske, izjavio je u četvrtak kod spomenika na mestu pogibije u Reljanu da ta žrtva "predstavlja obavezu i motiv da pripadnici vojske izvršavaju sve svoje zadatke onako kako treba".

- I da uvek budemo spremni da branimo svoju otadžbinu.

Zbog epidemioloških mera obeležavanje ove godišnjice i njihovog stradanja sada je skromno, ali to nimalo ne umanjuje njihovu žrtvu, niti umanjuje naše sećanje na sve njih - rekao je Petrović.

U čast poginulih cveće su položili članovi njihovih porodica, predstavnici SUBNOR-a i ratni veterani iz Vranja, te predstavnici javnog života iz Vranja i Preševa.

Odavanje počasti proteklo je uz poštovanje epidemioloških mera.

Najnovije vesti