Odata počast heroinama Vranja iz Velikog rata

Na platou ispred Doma zdravlja, kraj spomenika “Žene Škotske”, odata je počast heronima koje su lečile ranjene vojnike i građane Vranja i kokoline tokom Prvog svetskog rata.

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, podsetio je "na strahote i ogromna stradanja tokom Velikog rata, koje nisu mimoišle ni Srbiju".

- Srbija je u ovom svetskom sukobu pretrpela nesagledive posledice.

A njen siroti jug i Vranje, bili su i te kako pogođeni razaranjem.

U mesecima nakon Prvog svetskog rata, Grad je praktično bio bez lekara.

U Vranje tada dolaze pripadnice Bolnice škotskih žena ili kako su ih Vranjanci zvali "Jedinica Amerika", predvođene doktorkom Izabel Emsli Haton - rekao je Milenković.

On je dodao je da su hrabre žene Škotske postavile temelje zdravstvenog sistema u Vranju.

- One su lečile ranjenike, povratnike sa Solunskog fronta i hrabro se borile protiv epidemija Španskog gripa, a potom i pegavog tifusa.

Jedanaest lekara i 40 medicinskih sestara najzaslužniji su za obnovu rada vranjske Bolnice.

Dr Haton i njene saradnice pamtimo i čuvamo kao svoje.

Kao jedne od naših.

Bez sumnje, ono što su Žene Škotske učinile za naše pretke, hrabre borce sa fronta, jedan je od najsvetlijih primera u istoriji našeg grada - izjavio je gradonačelnik.

Na spomenik "Žene Škotske" vence su položili pored lokalnih funkcionera i predstavnici Četvrte brigade Kopnene vojske, predsednica Skupštine gradske opštine Mladenovac Gordana Dimitrijević Bjeličić sa saradnicima, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, kao i delegacije boračkih organizacija, Zdravstvenog centra Vranje i Medicinske škole u Vranju koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton.

U kulturno-umetničkom programu nastupile su Sofija Stanković i Jovana Pavlović, učenice vranjske Muzičke škole Stevan Mokranjac.

Najnovije vesti