Odata počast Ženama Škotske: Vranje nikad neće zaboraviti

S velikim poštovanjem sećamo se humanosti i požrtvovanja škotske doktorke Izabel Emsli Haton i njenih saradnica, koje su sa mnogo posvećenosti lečile srpske vojnike i civilno stanovništvo tokom i posle Prvog svetskog rata, rekao je Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja.

On je, na komemorativnom skupu ispred Doma zdravlja u Vranju, podsetio da je doktorka Haton 1918. godine imenovana za glavnog bolničkog oficira i sa Solunskog fronta prekomandovana je u Vranje.

"Šestu jedinicu Bolnice žene Škotske uglavnom su činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i Novog Zelanda, a jedinicu Amerika 11 lekara i 40 medicinskih sestara, sa Izabel Emsli Haton na čelu.

Dolaskom u naš grad, otpočela je mukotrpan posao obnavljanja bolnice u nemogućim uslovima.

Na taj način postavljeni su temelji posleratnog zdravstvenog sistema u Vranju.

Toliku humanost Vranje ne zavoravlja", rekao je Tričković.

O hrabrosti i požrtvovanju dr Izabel Emsli Haton i njenih saradnica govorio je i direktor vranjskog Zdravstvenog centra Saša Đorđević.

Na spomenik Žene Škotske vence i cveće položili su predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, prvi sekretar u ambasadi Velike Britanije u Beogradu Vilijam Hopkinson, predstavnici javnog života, vojske, policije, zdravstva, boračkih organizacija i medicinske škole.

U umetničkom delu programa nastupili su hor Muzičke škole Stevan Mokranjac i učenici Medicinske škole dr Izabel Emsli Haton.

Izabel Emsli Haton

Izabel Emsli Haton u leto 1918. godine imenovana je za glavnog bolničkog oficira i prekomandovana je sa Solunskog fronta u Vranje. Došla je sa još pedesetak doktora i sestara. Radila je na lečenju vojnika, ali i civilnog stanovništva u Vranju. U gradu su u to vreme harali pegavi tifus i španska groznica. Izabel Haton je postavila osnove zdravstvene zaštite u Vranju. Ostala je do oktobra 1919. i pomogla je u osnivanju lokalne civilne bolnice za koju je ostavila opremu i hirurške instrumente. Svoj ratni angažman je završila na komandnoj poziciji u jedinici stacioniranoj u Beogradu godine 1920.

Najnovije vesti