Odata počast Ženama Škotske: Heroine koje su uspostavile bolnicu u Vranju

Tog sumornog oktobra 1918. godine dr Izabel Emsli Haton, iako mlada žena od svega 30 godina, uspela je da od stare kasarne u Vranju, od oronulih soba iz pepela podigne bolnicu nalik na one u Britaniji", rekao je u nedelju gradonačenik Vranja Slobodan Milenković kraj spomenika Ženama Škotske, gde je odata počast ovim heroinama Velikog rata.

Na platou kod Doma zdravlja u Vranju, gde se nalazi ovaj spomenik, u nedelju je održan komemorativni skup u čast heroina koje su lečile ranjene vojnike i lokalno stanovništvo Vranje u Velikom ratu.

Milenković je podsetio na dane kada je Izabel Emsli Haton zatražila od svoje centrale u Edinburgu da u Vranju bude formirana trajna bolnica.

"Njena inicijativa nije naišla na razumevanje.

Jedinica Amerika napustila je Vranje 16. oktobra 1919. godine.

Međutim, pre odlaska, gotovo cela bolnica sa opremom, hirurškim instrumentima, laboratorijom poklonjena je Vranju.

Ovo milosrđe bilo je osnova za stvaranje posleratnog zdravstvenog sistema u našem gradu.

I upravo zbog toga, naša je obaveza da sa dubokim poštovanjem pamtimo slavna imena doktorke Haton i njenih saradnica iz Bolnice žena Škotske", rekao je Milenković.

Šestu jedinicu Bolnice žena Škotske uglavnom su činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i sa Novog Zelanda.

One su već nosile najveći teret sanitetskih službi tokom borbi na Solunskom frontu.

Na čelu jedinice „Amerika“ bila je dr Izabel Emsli Haton.

Ona je o periodu provedenom u Vranju govorila kao o "najznačajnijem periodu u ratu, a možda i u celom životu".

Obnavljanje rada Bolnice u Vranju bio je mukotrpan posao jer su okupatori skoro sve bolnice u Srbiji opljačkali i opustošili, a neke i spalili.

Govoreći na skupu direktor ZC Vranje Saša Đorđević podsetio je na značaj i veličinu volonterskog rada doktorke Izabel Emsli Haton i njenih koleginica.

Na spomenik Žene Škotske vence su položili gradski funkcioneri, pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske, predstavnici javnog života, delegacija opštine Mladenovac, ZC Vranje, Medicinske škole koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton i boračkih organizacija.

U umetničkom delu programa nastupili su Hor Muzičke škole Stevan Mokranjac i učenici Medicinske škole dr Izabel Emsli Haton.

Najnovije vesti