Od ponedeljka važe COVID propusnice, kazne do trista hiljada

Vranje - Nakon generalne probe proteklog vikenda od ponedeljka će početi zvanično kažnjavanje ukoliko u nekom od ugostiteljskih objekata posle 22 sata nemate validnu COVID-propusnicu.

U objekte u zatvorenom, od subote u 22 sata, gosti mogu da uđu s potvrdama o vakcinaciji ili preležanoj bolesti koje već poseduju u pisanom ili elektronskom obliku.

Dozvolu za provod u kasnim večernjim satima imaju i oni s negativnim rezultatom PCR testa (ne stariji od 72 sata), kao i antigenskim testom ne starijim od 48 sati.

Kao COVID propusnica služiće i rezultat testa na antitela koji potvrđuje dovoljan nivo zaštite, ali pod uslovom da je izdat u državnoj ustanovi.

Kontrola odnosno privikavanje je počelo u subotu, a kažnjavanje onih koji se ogluše o nova pravila počinje od ponedeljka 25. oktobra.

Kazne su 300.000 dinara za pravno lice, 150.000 za preduzetnika, a za odgovorno lice u objektu 50.000 dinara.

COVID redar koji ne bude radio svoj posao moraće da plati 30.000 dinara, a gost bez COVID-sertifikata posle22 sata 5.000 dinara.

Gosti koji kafiće i restorane napuštaju pre 22 sata ne moraju da imaju COVID-propusnicu.

Onaj je obavezna za one koji će u takvim prostorima boraviti duže ili sve do jedan sat posle ponoći.

Validan dokaz da nisu prenosioci zaraze moraju da imaju i zaposleni u lokalima, a ne samo gosti.

Kada je reč o antigenskim testovima oni moraju biti iz relevantnih, priznatih laboratorija.

COVID propusnica

Zeleni kovid sertifikat ima kju-ar (QR) kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki: potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine ne stariji od 210 dana; potvrdu o negativnom pi-si-ar (PCR) testu ne stariju od 72 sata; potvrdu o negativnom antigenskom testu ne stariju od 48 sati; potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 210 dana i potvrdu o pozitivnom testu na IGG antitela urađen u državnoj laboratoriji, ne stariju od 90 dana.

Najnovije vesti