Od ponedeljka do petka besplatni urološki pregledi u ZC Vranje

U Službi za urologiju Zdravstvenog centra Vranje od ponedeljka 19. zaključno sa petkom 23. novembrom obavljaće se preventivni urološki pregledi za muškarce, potvrdila je portparolka ZC Vranje Beba Kanački.

- Zdravstveni centar Vranje organizovaće preventivne uloroške preglede od ponedeljka do petka ove nedelje, u vremenu od 7 do 20 časova na urološkom odeljenju.

Svi zainteresovani muškarci biće podvrgnuti testiranju vrednosti PSA, kao i rektalnom pregledu, odnosno ultrazvučnom pregledu testisa u mlađoj populaciji - kazala je Kanački.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u saradnji sa eminentnim stručnjacima iz oblasti urologije, procenilo je da je potrebno stavljati akcenat na ovakve aktivnosti, koje su nesumnjivo jeftinije od aktivnog lečenja.

Navedene besplatne preglede, za koje nije potreban lekarski uput, mogu obaviti i građani koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Tokom novembra, u brojnim zemljama se praktikuje manifestacija pod nazivom „Movembar“, koja ima za cilj da poveća medicinsku prosvećenost muške populacije, prvenstveno zbog ranog prepoznavanja i lečenja karcinoma prostate i testisa. Obavljaće se RT pregled i tumor marker prostate – PSA, a za mlađe muškarce ultrazvučni pregled testisa.

Najnovije vesti