Od petka vakcinacija protiv sezonskog gripa

Imunizacija protiv sezonskog gripa realizovaće se u Vranju na punktovima u Zdravstvenom centru Vranje od petka 15. oktobra, saopšteno je iz vranjskog zdravstva.

To su punktovi u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva u zgradi Doma zdravlja Vranje (prizemlje), u zdravstvenim stanicama u Vranjskoj Banji, Vlasu, Krivoj Feji, ambulanti u Bareliću, Službi za zdravstvenu zaštitu radnika u zgradi Doma zdravlja Vranje (drugi sprat) i ambulantama u preduzećima BAT, Alfa plam i Simpo.

Građani će vakcinu protiv sezonskog gripa moći da prime i na glavnom vakcinalnom punktu u Sportskoj hali, navode iz ZC.

"Vakcinacija protiv sezonskog gripa organizovana je i realizovaće se uz poštovanje svih mera za prevenciju širenja COVID-19 (održavanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski).

U skladu sa Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, obavezna imunizacija vakcinom TorVaxFlu može se sprovesti kod osoba uzrasta 18 do 65 godina u posebnom riziku, kao i kod zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

U kategorije lica u posebnom riziku, za čiju vakcinaciju se navedena vakcina može primeniti, spadaju trudnice, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog sistema (uključujući astmu), hroničnim poremećajima kardiovaskularnog sistema (isključujući hipertenziju), metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, osobe sa malignim oboljenjima, bez obzira na trenutni terapijski status, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), lica sa izvršenim presađivanjem tkiva i organa/pripreme za presađivanje i drugo; kao i lica smeštena i zaposlena u socijalno-zdravstvenim ustanovama prema epidemiološkim indikacijama.

TorVaxFlu vakcina može se primeniti i za preporučenu imunizaciju osoba uzrasta 18 do 65 godina za koje nije predviđena obavezna imunizacija, uz prethodno potpisivanje obrasca saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije na obrascu broj 3 Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Imunizacija se sprovodi davanjem jedne doze vakcine (0,5ml) koja se aplikuje intramuskularno", saopštavaju iz ZC Vranje.

Prema Odluci Nacionalnog komiteta za imunizaciju (NITAG) vakcinacija protiv sezonskog gripa može obavljati istovremeno i sa vakcinom protiv COVID-19 (jedna ruka jedna vakcina, druga ruka druga vakcina).

Najnovije vesti