Od petka izložba Put Heroja u organizaciji Galerije Narodnog muzeja

Dokumentarna izložba Put heroja Konstantina Brankušija, koju su pripremili autor dr Rajke Bošković, istoričarke i teoretičarke umetnosti i mr Petra Vujoševića, umetnika, biće otvorena u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju u petak 19. novembra.

Organizator izložbe je Galerija narodnog muzeja u Vranju.

Predstavljanje spomeničkog kompleksa Put heroja 1937-38. Konstantina Brankušija u gradu Trgo Žiu (Rumunija), kojeg čine pre svega monumentalne skulpture Sto ćutanja, Kapija poljupca i Stub beskraja, ima za cilj da ukaže na jedno od najznačajnijih spomen obeležja u istoriji umetnosti, navodi se u najavi izložbe.

Spomenički kompleks Put heroja posvećen je herojima poginulim u Prvom svetskom ratu iz regije Gorž, gde je rođeni sam umetnik.

Konstantin Brankuši osmislio je i uradio spomenički kompleks na poziv Nacionalne lige žena iz Gorža i njihove predsednice Aretije Tataresku i jedan je od najznačajnijih vajara u istoriji umetnosti.

"Polazeći od skulpture Sto ćutanja, koji se nalazi pored reke Žiu; vodi kroz Kapiju poljupca, koja je postavljena na izlazu/ulazu u javnu baštu; zatim se nastavlja do crkve Svetih apostola Petra i Pavla, i prolazeći kroz ceo grad, završava na velikoj prostranoj kružnoj zelenoj površini, na kojoj se dolazi do Stuba beskraja.

Osmišljen kao put/aleja heroja duž celog grada, orijentisan od zapada ka istoku i smešten po vertikalnoj osi u odnosu na reku Žiu, Put herojase prostire u dužini od 1.275 metara, prolazeći kroz ceo grad, čineći na taj način jedinstvenu umetničku celinu u kojoj je ostvareno saglasje umetnosti, prirode i arhitekture grada", navodi se

Spomenički kompleks biće predstavljen kroz dokumentarno- umetničku izložbu, putem fotografija, video rada i 3D virtuelne ture spomeničkog kompleksa.

Otvaranje izložbe je zakazano za 19 sati.

Galerija Narodnog univerziteta Vranje, u kojoj privremeno izlaže Galerija Narodnog muzeja (jer je njen prostor pretvoren u vakcinalni punkt) otvorena je svakim radnim danom od ponedeljka do petka od 8 do 20 sati.

Najnovije vesti