Od jula će poskupeti struja, gorivo i gas

U julu će, kako se najavljuje, u Srbiji doći do poskupljenja struje, goriva i gasa, a razlog je uvođenje novog nameta za unapređenje energetske efikasnosti.

Građani će na utrošen kubik gasa i litar goriva plaćati 0,15 dinara, a na utrošen kilovat sat struje 0,015 dinara, piše Politika.

Novac od tog nameta namenjen je za zamenu vrata i prozora u zgradama i za toplotnu izolaciju, kao i za ulaganje u kotlove za grejanje.

Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je da je obavestilo svoje potrošače o povećanju cene koje će početi s julskim računima za gas, a računi će na naplatu stići u avgustu.

Najavljeno je da će se naknada usklađivati jednom godišnje.

Julski računi za struju takođe će biti uvećani, jer je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara predviđeno da taj novi namet plaćaju i svi potrošači struje.

Politika je prenela da sav taj novac neće ići Srbijagasu, EPS-u, ni naftnim kompanijama, nego direktno u državni budžet Republike Srbije odakle bi trebalo da se iskoristi za unapređenje energetske efikasnosti.

Brnabić: Nismo razmatrali, ali...

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da Vlada nije razmatrala povećanje cene struje, gasa i goriva. Ona je to rekla odgovarajući na pitanje povodom pisanja medija o uvođenju novih nameta za unapređenje energetske efikasnosti, ali je istakla da država mora da se bavi tim problemom, jer je „izuzetno energetski neefikasna”.

- Energetska efikasnost je nešto što ćemo morati da pojačamo - kazala je predsednica Vlade novinarima i dodala da će javnost biti obaveštena o tim nametima kojima se Vlada Srbije još nije bavila.

Najnovije vesti