Obojeni dnevnik Milice Lilić: Duhovita razboritost slikarstva materije FOTO/VIDEO

Izložba pod nazivom "Obojeni dnevnik" autorke Milice Lilić, diplomirane grafičarke poreklom iz Bele Palanke, otvorena je u sredu uveče u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Obojeni dnevnik je serija slika i kolaža Milice Lilić i predstavljaju odraz nekih njenih stanja, misli i osećanja.

Zapis trenutka, žurnal dnevnih događaja, ekskluzivni izveštaj, halapljiva svakodnevica, vesti i objave, novinski naslovi kao sastavni deo njenog dnevnika, ali i dnevnika svih nas.

U tekstu pisanom za katalog dr. um. Dragana Dragutinović, koji je posetiocima na otvaranju predočila viši kustos Galerije Narodnog muzeja Mirjana Jovanović, Dragutinovićeva je napisala da je "koncept ovde znak za čistu misao i kretanje kroz obojena polja oslobođenog i konačnog znanja, gde se temporalno/subjektivno i opšte u javnom nastupu društvenih kadrova koji upiru prst, svetlo, oko u svaku pojavu i lik, pronalaze u istoj formi beleške na papiru, vesti i objave, halapljive svakodnevice i ekskluzivnog izveštaja".

Na nekim radovima Milice Lilić događaji i situacije su apstrakovani i tu se izražava kroz kolorit, a na nekima dominiraju isečci iz novina koji na manje ili više duhovit način prikazuju našu senzacionalističku stvarnost.

Lilićeva se u Vranju predstavlja različitim slikarskim tehnikama.

Milica Lilić rođena je u Nišu 1985. godine.

Srednju umetničku školu u tom gradu završila je 2005.

Diplomirala je na Fakultetu umetnosti Priština (Zvečan), u klasi profesora Tomislava Trifića 2009. godine.

Član je ULUS-a i Nove Art scene.

Organizovala je desetak samostalnih izložbi i izlagala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Bugarska, Mađarska, Slovenija, BiH, Severna Makedonija, Kina).

Sfere njenog interesovanja su crtež, slike, kolaž, grafika.

Ovo je bila peta izložba u okviru projekta "Godišnji program Galerije Narodnog muzeja u Vranju za 2020. godinu", finansijski podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Postavka će moći da se pogleda do sredine oktobra.

RADNO VREME GALERIJE

Galerija Narodnog muzeja Vranje radi svakog dana od 8 do 20 sati, osim ponedeljkom kada nije otvorena za posetioce i vikendom kada radi od 10 do 14 sati.

- S ciljem sprečavanja zaražavanja virusom COVID-19 molimo sve posetioce Galerije Narodnog muzeja Vranje da nose zaštitne maske prilikom boravka u izložbenom salonu, da dezinfikuju ruke na ulazu, drže rastojanje od dva metra i, u slučaju potrebe, u skladu sa preporukom osoblja Galerije sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Galeriji već orisutno dvadeset posetilaca - navode iz Galerije NM.

Najnovije vesti