Objavljena selekcija za 42. Borine pozorišne dane u oktobru

Četrdeset drugi Borini pozorišni dani biće održani u Vranju od 21. do 28. oktobra ove godine pod sloganom "Kuda plovi ovaj svet?", saopšteno je u sredu na konferenciji za medije u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Borini pozorišni dani počeće predstavom Ko je ubio Dženis Džoplin?, po tekstu Tijane Grumić, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Slede predstave Izbiračica i Kus petlić u izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, pa Rolerkoster u izvođenju Ateljea 212.

Potom će biti izvedeno ostvarenje Poslednje devojčice Pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice i Rat i mir, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu.

U čast nagrađenih nastupiće Kraljevačko pozorište sa predstavom Crna ovca, u režiji Snežane Trišić.

Direktor Nenad Jović i umetnički direktor Bojan Jovanović poručili su, govoreći o oktobarskoj manifestaciji, da je novim pravilnikom festivala 21. oktobar rezervisan za nastup vranjskog ansambla, koji će tog dana obeležiti i Dan pozorišta.

Selektor Slobodan Savić naglasio je da je slogan ovogodišnjih pozorišnih dana Kuda plovi ovaj svet? proizašao iz aktuelnih dešavanja u društvu.

"Uspeli smo da zadržimo kvalitet predstava i nismo pravili kompromise po tom pitanju.

Svako odgovorno pozorište može da se nosi aktuelnim dešavanjima u društvu, a u tu grupa spada i Pozorište Bora Stanković", naglasio je Savić.

Gradonačelnik Vranja i predsednik Odbora ove prestižne manifestacije Slobodan Milenković rekao je da su se organizatori, zajedno sa selektorom Slobodanom Savićem, potrudili da Vranjancima za predstojeći festival prirede "jedinstven pozorišni ugođaj".

"Da pozorište bude ne samo zabava, već i mesto na kojem će se publika pokrenuti da razmišlja, promišlja, da ima priliku da stekne nova iskustva, a na kraju i da se edukuje.

Verujem da će očekivanja publike biti ispunjena u pogledu selektovanih predstava, a lokalna samouprava nastaviće da pruža podršku ovoj ustanovi kulture", kazao je Milenković.

Najnovije vesti