Obeleženo 690 godina Manastira Sveti Nikola FOTO

Osvećenjem spomen kapele i svečanom akademijom Eparhije vranjske i Grada Vranja, obeleženo je 690 godina od osnivanja Manastira Sveti Nikola i oslobođenje grada Vranja u Prvom svetskom ratu.

,,I jedan i drugi povod ovaj grad čine posebnim po važnosti svetinja i starina i po hrabrosti i junaštvu prema svojoj zemlji i ljubavi prema Bogu; po žrtvama srpskih vojnika na frontu, a i civilnog stanovništva u Vranju i okolini’’, čulo se na svečanosti.

Vladika vranjski Pahomije istakao je značaj Manastira Sveti Nikola, svetinje koja kao metoh Hilandara skoro sedam vekova predstavlja svetionik pravoslavlja na jugu Srbije.

Zahvalio se svima koji su doprineli da ,,svetinja ponovo zablista u svojoj punoći i lepoti'' i završetku Spomen kosturnice, kao i svima koji su učestvovali u obeležavanju ovog značajnog jubileja, a posebno državi koja je, kako je rekao, "mnogo pomogla preko svojih ministarstava i institucija".

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je da je izgradnju započeo mitropolit skopski Josif, daleke 1934. godine.

"Ovaj dragulj od neprocenjivog je značaja za nas Vranjance.

Duhovna povezanost sa našom najvećom svetinjom, Hilandarom, ujedinjuje nas i obavezuje.

Zato, moramo da živimo i čuvamo našu veru pravoslavnu", rekao je Milenković.

On je pozvao sve na ujedinjenje - državu i crkvu.

,,Država je srpska onamo gde su joj koreni u veri.

Naši su koreni satkani u zidine hiljade crkava i manastira na Кosovu i Metohiji.

Odreknemo li se Svete srpske zemlje, odričemo se i vere’’, rekai je Milenković.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić preneo je pozdrave i čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom manastirskog jubileja i Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu.

"Velika je čast biti danas na ovom svetom mestu, biti sa vama.

U prilici kada po dva veoma važna povoda vidimo da imamo zašto i imamo sa velikim razlogom da napravimo još jedno crkveno, državno i narodno okupljanje.

Da ga provedemo u sećanju na slavnu i veliku istoriju koja srpski narod nije štedela, ali koja je takva da imamo na šta da se ponosimo.

Ta je istorija neprikosnoveno obeležena i našom pravoslavnom verom i našim slobodarskim duhom i našom stalnom borbom za mir’’, rekao je između stalog Orlić.

Na svečanoj akademiji o značaju današnjeg dana govorio je Dejan Antić, istoričar, vanredni profesor Niškog univerziteta.

Svečanosti su prethodili Sveta arhijerejska liturgija u porti manastira Svetog Nikolaja Čudotvorca i osvećenje Spomen kapele, u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci svih stradalih tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Takođe, bila je ovo prilika da episkop vranjski Pahomije uruči ordenje i gramate zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Za negovanje čovekoljublja i pravoslavnih vrednosti, ordenom Surduličkih mučenika je odlikovan penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armijske oblasti Vojske Jugoslavije u vreme NATO agresije.

Za zasluge u obnovi i očuvanju manastira Sveti Nikola, orden Prepodobnog Prohora Pčinjskog dodeljen je Danijeli Кovačević iz Novog Sada i Sandri Dinčić iz Beograda, dok je za iste zasluge gramata dodeljena Udruženju građana Žuti cvet u Vranju.

Dešavanjima u Manastiru Sveti Nikola prisusvovali su, uz više episkopa Srpske pravoslavne crkve i predsednika, predstavnici lokalnog rukovodstva, javnih preduzeća i ustanova i vernici.

U umetničkom delu programa nastupili su Eparhijski hor Vera, Ivana Tasić i hor Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju.

Najnovije vesti