Obeleženo 105 godina postojanja Doma za učenike u Vranju

Sto peta godišnjica postojanja i rada Doma za učenike srednjih škola u Vranju, obeležena je u četvrtak u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Direktorka doma Maja Đorđević, podsećajući na istorijat ustanove, istakla je njen značaj za grad i okrug.

"Naš Dom učenika srednjih škola ustanova je koja ima ogroman značaj i odgovornost za mlade ljude i njihovu budućnost.

Domovi učenika su pedagoški oblikovana sredina, koja se prvenstveno bavi vaspitanjem učenika, a vaspitanje se dešava u interakciji između učenika, vaspitača, pedagoško-psihološke službe i svih drugih koji čine socijalni ambijent Doma.

A, svaka aktivnost i svaki podsticaj koji dajemo deci zasnovani su najpre na iskrenosti, razumevanju, poštovanju njihove ličnosti i na ljubavi.

To su vrednosti kojima učimo naše đake", istakla je Đorđević, zahvalivši se svima koji su doprineli razvoju Doma učenika u Vranju.

Čestitajući jubilej u ime Ministarstva prosvete, pomoćnik ministra za učenički i studentski standard i investicije Milutin Đurović naglasio je da je 105 godina Doma u Vranju broj koji mnogo govori.

"Ono što je učinjeno od samog osnivanja do danas, jasan je pokazatelj šta čine grad Vranje, ustanova i Ministarstvo prosvete da bi pružali kvalitetnije usluge našim đacima, od ishrane i smeštaja do vaspitno-obrazovnog rada.

Iako sada pričamo o lepim stvarima, mi smo se u proteklom periodu suočavali sa dosta izazova koje smo uspešno prevazišli i time pokazali da smo hrabri.

I ja vam želim da takvi i ostanete", istakao je Đurović.

Državni sekretar prof. dr Nebojša Ranđelović, takođe je naglasio značaj duge tradicije postojanja Doma za učenike u Vranju.

"Svojim trajanjem šaljete poruku celoj Srbiji i regionu da su i južnjaci nosioci jake i dobre tradicije i temelj bez koga nema Srbije", naglasio je on.

Čestitajući jubilej, članica Privremenog organa Grada Vranja Zorica Jović podsetila je da je vranjski dom jedan od najstarijih u Srbiji.

"Veoma smo ponosni na to jer je Dom učenika srednjih škola nastao na čvrstim temeljima koje je, te davne 1918. godine, postavio čuveni dobrotvor i veliki prijatelj srpskog naroda – Džon Frontigam.

Od Amerikanskog doma za ratnu siročad prerastao je u savremenu ustanovu za smeštaj, ali i vaspitanje i pravilno usmeravanje đaka koji se školuju u Vranju.

Zahvaljujući resornom ministarstvu ali i zalaganju gradskog rukovodstva Dom učenika srednjih škola kontinuirano se razvijao u svakom pogledu.

Najpre kroz povećanje smeštajnih kapaciteta i zapošljavanje stručnog kadra, a onda i kroz poboljšanje uslova i osavremenjivanje sadržaja koji su na raspolaganju korisnicima", istakla je Jović.

Za nesebičnu saradnju i doprinos na unapređenju rada ustanove zahvalnice su uručene Ministarstvu prosvete, Gradu Vranju, đacima koji su postigli zapažene rezultate na brojnim takmičenjima, kao i penzionerima.

U programu obeležavanja godišnjice nastupili su učenici – korisnici usluga Doma za učenike srednjih škola i glumci vranjskog teatra.

Najnovije vesti