Obeleženi Dan Sektora za vanredne situacije i slava vatrogasaca FOTO/VIDEO

Odeljenje za vanredne situacije u Vranju obeležilo je Dan Sektora za vanredne situacije i slavu svih vatrogasaca i spasilaca taktičko-tehničkim zborom koji je održan ispred Gimnazije Bora Stanković u Vranju.

Marjan Ristić, zamenik komandira Vatrogasnog bataljona Vranje, kazao je u izjavi za Vranje News da je ovaj dan veoma značajan za pripadnike Sektora za vanredne situacije.

"Izložili smo opremu naše jedinice, tu su sa nama deca iz vrtića i osnovnih škola.

Drago nam je da možemo da im pokažemo i objasnimo šta radimo i čime se bavimo", rekao je Ristić.

Osim pokazne vežbe na ovom događaju izložen je bio deo vozila i opreme kako bi građani, a posebno najmlađi, mogli da ih vide.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Luka Čaušić izjavio je u petak da su vatrogasci-spasioci srž operativnog dela Sektora istakao je da su od osnivanja 2009. godine do danas "ti heroji intervenisali 381.928 puta i spasili 26.512 ljudi".

"Vatrogasci-spasioci su ljudi koji u sebi nose najvrednije ljudske osobine, hrabrost, plemenitost, humanost i poverenje u kolegu koji stoji pored njih", rekao je Čaušić, a prenosi MUP.

U ovom Sektoru u Srbiji je trenutno angažovano oko 3.200 vatrogasaca-spasilaca, dok je evropski standard oko 7.000, dodao je Čaušić.

U petak će zaslužnim pripadnicima Sektora biti uručene nagrade, a na trgovima i parkovima širom Srbije građanima se prikazuje vatrogasna tehnika.

Načelnik Sektora za vanredne situacije čestitao je slavu i Dan pripadnicima Sektora, sa željom da "uspešno završe intervencije i da se živi i zdravi vrate svojim porodicama".

Najnovije vesti