Obeležena sto peta godišnjica Ristovačkog stradanja

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima i rodoljubima od 1912. do 1918. godine u Ristovcu, obeležena je 105. godišnjica Ristovačkog stradanja.

Komemorativnom skupu u ime grada prisustvovali su predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković, zamenik predsednika, Gradimir Jovanović i sekretar Jelena Stanković.

U obraćanju prisutnima predsednik Tričković podsetio je na istorijske činjenice, borbu srpskih ustanika, kao i na stravičnu odmazdu tokom koje su bugarski okupatori spalili nedužne meštane Ristovca. ,

"Nakon gušenja ustanka, a u znak odmazde za diverziju na telekomunikacionim i železničkim vezama u Ristovcu, okupator je 18. maja 1917. godine, na brutalan način pobio skoro sve muškarce u Ristovcu, starije od 12 godina.

Tako je Ristovačko stradanje, uz žrtve u Surdulici i Uševcu, postalo najveće stratište u ovom delu Srbije.

Tim povodom, danas izražavamo veliku zahvalnost i poštovanje stradalim precima, i sa još jačom željom, prevazilazeći podele i međusobna nerazumevanja, nastavljamo da gradimo bolju budućnost za generacije koje dolaze", istakao je Tričković.

U ime organizatora, skupu se obratila i Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.

Ona je istakla težinu žrtve koju su podnela 53 meštana Ristovca, stradala tom prilikom.

Na spomen obeležje vence i cveće položile su delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, SUBNOR-a i učenika osnovne škole u Ristovcu.

Najnovije vesti