Obeležena Nedelja mobilnosti: Krećimo se održivo, ostanimo zdravi FOTO

U okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti u sredu je u centru Vranja obeležen i Dan bez automobila.

Učesnici akcije bili su predškolci i učenici od trećeg do šestog razreda osnovnih škola koji su vozili bicikle i rolere.

Cilj kampanje je promocija promene ponašanja u korist aktivnih vidova prevoza (vožnje bicikla i pešačenja), javnog prevoza i drugih inteligentnih i ekoloških transportnih sredstava.

U ime rukovodstva grada obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, koja je počela 16. septembra i završava se u sredu, pomoćnik gradonačelnika Marjan Stanković kazao je novinarima da je osnovna ideja bila da se ukaže na zdraviji način života".

"Želimo da skrenemo pažnju da pored saobraćajnih motornih vozila treba da koristimo i alternativna sredstva za prevoz kao što su bicikli i sl.

Na teritoriji Srbije već pedesetak gradova sprovodi program urbane mobilnosti.

Grad Vranje, sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem na čelu, planira da u dogledno vreme formira tim ljudi koji će se baviti izradom plana urbane mobilnosti, čime bi se stekli uslovi da se konkuriše za sredstva kako kod republičkih, tako i evropskih fondova'', rekao je Stanković.

U okviru aktivnosti u centru Vranja u sredu su, zahvaljujući Savetu za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji grada Vranja, učenicima podeljene kacige, svetla za bicikle, svetloodbojni prsluci i torbice.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja Evropske Nedelje Mobilnosti je Zdravi i bezbedni sa održivom mobilnošću, dok je slogan koji se promoviše Кrećimo se održivo. Ostanimo zdravi.

Najnovije vesti