Obeležen Svetski dan bubrega: Važno je otkriti prve znake bolesti

Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja u Vranju, povodom Svetskog dana bubrega, skrenuo je pažnju javnosti na laku dostupnost osnovnih preventivnih dijagnostičkih procedura, koje podrazumevaju redovnu kontrolu krvnog pritiska i laboratorijske analize krvi i urina na osnovu kojih mogu da se otkriju prvi znaci bolesti.

- To bi nam dalo veću šansu za izlečenje ili usporenje napredovanja bolesti bubrega, odnosno sprečavanje komplikacija.

Zato pozivamo građane da redovno kontrolišu svoje zdravlje - navoe iz Centra.

Povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega, pod sloganom "Zdravlje bubrega svima i svuda", u četvrtak je u prostorijama Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom održan stručni sastanak.

Rečeno je da je cilj "podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života izlučivanjem toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma sa posebnim akcentom na faktore rizika za nastanak bolesti bubrega".

- One su česte, opasne, ali izlečive.

Akcenat je i na promociji zdravih stilova života koji podrazumevaju pre svega pravilnu ishranu, uzimanje dovoljne količine tečnosti, redovnu kontinuiranu fizičku aktivnost, život bez duvanskog dima i bez zloupotrebe alkohola što predstavlja odgovorno zdravstveno ponašanje svakog pojedinca prema sopstvenom zdravlju odnosno primarne preventivne mere koje mogu da pomognu u sprečavanju nastanka ovih bolesti - rečeno je na sastanku.

Zbog visokog i rastućeg opterećenja bolestima bubrega širom sveta, ukazano je na potrebu za izradom strategija za prevenciju i kontrolu bolesti bubrega.

- Ovogodišnji slogan apeluje na promovisanje zdravlja stanovništva kroz osiguravanje univerzalnog, održivog i ravnopravnog pristupa visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i smanjenje nejednakosti u zdravlju među različitim socijalno-ekonomskim grupama stanovništva - naglašeno je.

Učestvovali su predstavnici stalnih partnerskih organizacija - Zavoda za javno zdravlje, Crvenog krsta Vranje, Medicinske škola Dr Izabel Emsli Haton, te predstavnici odeljenja za dijalizu OB u Vranju i zdravstvenih radnika iz odgovarajućih službi sa primarnog i sekundarnog nivoa Zdravstvenog centra (ZC) Vranje.

Takođe i predstavnici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih invalida iz Vranja.

Najnovije vesti