Obeležen Dan pobede: Sloboda kao najuzvišeniji ideal FOTO/VIDEO

Komemorativnim skupom pred Spomenikom revolucije u Vranju obeležen je 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

U obraćanju prisutnima gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je na sve strahote Drugog svetskog rata i nedela koja je sa sobom donela nacistička ideologija.

- Drugi Svetski rat bio je najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva, trajao je šest godina i poginulo je najmanje 55 miliona ljudi.

Srpski narod, kao i uvek, hrabro je stao u odbranu svoje zemlje, slobode i časti.

Ponosno, podignute glave, neustrašivi srpski vojnici branili su životima svoju domovinu, bez oklevanja, bez predaje.

Zvezda vodilja bila je sloboda- taj uzvišeni ideal.

Danas, 9. maja obeležava se Dan pobede nad fašizmom, kada je Nemačka 1945. godine potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Ovde smo da odamo počast oslobodiocima Vranja, koji su svoje živote položili za nas, za mir i blagostanje - rekao je Milenković.

On je podsetio damsu borci iz vranjskog kraja "učestvovali su u borbama tokom Drugog svetskog rata i nesebično dali svoj doprinos u dostizanju slobode".

- Ostaje nam da se uvek sećamo njihove velike žrtve i da ih pominjemo sa pijetetom.

A nama njihovim potomcima ostaje u amanet, da slobodu čuvamo, da se u njoj razvijamo i napredujemo - naglasio je Milenković.

On je dodao i da je neophodno negovati i razvijati dobre odnose sa drugim gradovima i državama, jer jedino na taj način, uz razvoj i međusobnu podršku, možemo osigurati konstantni razvoj i napredovanje.

Na Spomenik revoluciji vence i cveće položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, delegacije vojske, policije, predstavnici boračkih organizacija, kao i opštine Brod iz Republike Srpske i grada Vranja.

Najnovije vesti