Obeležen Dan pobede nad fašizmom: Genocid i holokaust kao večna opomena FOTO/VIDEO

Komemorativnim skupom kraj Spomenika revolucije kod Pedagoškog fakulteta, u Vranju je obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je na komemorativnoj svečanosti da to nije bio samo sukob nacističke Nemačke i njenih saveznika sa ostatkom sveta, odnosno sukob dva velika vojna bloka, već je to bio pokret koji je udario u temelje nezavisnog i slobodoljubivog sveta.

"A, tamo negde na Balkanu, na raskrsnici puteva, vojnih i političkih, jedan mali narod tražio je svoje mesto pod suncem.

Već više puta ranjavan i namučen, srpski se narod našao opet na udaru sila mraka i bezumlja.

U godinama koje su usledile, počinjeno je nebrojano zločina.

Kragujevac, Kraljevo, Jasenovac, Staro Sajmište, Banjica, ali i Bojnik o kome se malo govori i mnogi drugi, simboli su stradanja naroda koji se od pamtiveka borio da sačuva svoje ognjište, svoje ime i svoju veru”, rekao je Milenković.

Govoreći o genocidnom karakteru fašističke Nemačke i ogromnim razaranjima u Drugom svetskom ratu, profesor istorije vranjske Gimnazije Nenad Stojiljković rekao je da je to je bio "prvi totalni rat u svetu, jer su zemlje učesnice stavile sve svoje resurse u službu rata".

Za razliku od Prvog svetskog rata koji je imao odlike imperijalizma, Drugi svetski rat je otkrio najmračniju stranu ljudi, masovno ubijanje nedužnih civila iz ideoloških razloga.

Upravo zbog toga će reči genocid i holokaust ostati kao večna opomena da se zla kao fažizam i nacizam nikada i nigde ne ponove", rekao je Stojiljković.

Vence i cveće na Spomenik revolucije položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja Marko Nikolić, načelnik Policijske uprave u Vranju Saša Nedeljković sa saradnicima, načelnik Centra BIA u Vranju Milan Jovanović sa saradnicima i delegacije brojnih udruženja.

U programu su nastupili učenici Gimnazije Bora Stanković - Milica Stanković, Leonora Ristić, Đorđe Antić i Mihajlo Stanisavljević.

Zašto ga obležavamo

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju. Naime 9. maja 1945. (po moskovskom vremenu) godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. Najveća parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Wikipedia

Najnovije vesti