Obeležen Dan pobede: Da se stradali ne zaborave FOTO

Povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, na platou ispred Spomenika revolucije u Vranju održan je komemorativni skup.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković podsetio je na svetski sukob koji je trajao šest godina i odneo preko 80 miliona života.

Dodao je da su na teritoriji tadašnje Jugoslavije najviše stradali Srbi.

"Pozivam vas da ne mrzimo, da praštamo, da zločine ne zaboravimo, da nevino stradale pamtimo.

Nije to samo naša obaveza, kao što uvek govorimo.

To je naša sudbina, jer ćemo mi Srbi i u vekovima koji su pred nama biti na raskršću civilizacija, na raskršću puteva, na udaru vojski, politika, planova.

Ono što je sigurno - pobedićemo.

Kao što smo pobeđivali u Balkanskim ratovima, u Prvom i Drugom svetskom ratu, bićemo na strani pobednika u svim nevoljama koje nas mogu čekati", rekao je Milenković.

Zoran Vidić, predsednik boračke organizacije opštine Brod i potpredsednik boračke organizacije Republike Srpske, kazao je da je poruka iz bratskog Broda "da nacionalno jedinstvo bude na prvom mestu".

"Da negujemo kulturu sećanja i da našu omladinu učimo pravim vrednostima, veri, poštovanju i obrazovanju.

Najbitnije je da ne zaboravimo žrtve, jer oni koji se ne sećaju svoje prošlosti, osuđeni su da je ponavljaju", kazao je Vidić.

Više delegacija potom su položile vence i cveće na Spomenik revolucije.

Pomen za upokojenje duša stradalih u Drugom svetskom ratu održali su vladika Pahomije i sveštenici Eparhije vranjske.

U kulturno umetničkom programu učestvovali su hor Muzičke škole Stevan Mokranjac i učenici Gimnazije Bora Stanković Leonora Ristić, Mijat i Milijan Jovanović.

Najnovije vesti