Obeležen Dan oslobođenja Vranjske Banje

Povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Vranjske Banje u Drugom svetskom ratu brojne delegacije položile su vence i cveće na spomenik palim borcima, a GO Vranjska Banja organizovala je svečanu sednicu lokalne skupštine.

Predsednik gradske opštine Dragan Sentić rekao je da je Drugi svetski rat bio "jedan od najkrvavijih i najsmrtonosnijih sukoba u istoriji čovečanstva u kojem je stradalo preko 50 miliona ljudi".

- Masovna stradanja i velike patnje karakterisale su i život na jugu Srbije.

Odmah po slomu jugoslovenske armije, Bugari su okupirali jugoistok Kraljevine Jugoslavije, a Vranjska Banja ušla je u sastav bugarske okupatorske pokrajine "Skoplje".

Usledile su godine patnje i velikih stradanja.

Žestok otpor okupatoru na prostorima vranjskog kraja od 1943. godine pružale su vojne formacije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 6. septembra 1944. oslobođena je Vranjska Banja.

Ta sloboda plaćena je velikim žrtvama kojih se danas sećamo i sa ponosom ih pominjemo - rekao je Sentić.

U ime rukovodstva grada Vranja govorio je Dejan Tričković predsednik Skupštine istakavši da obeležavanjem ovog značajnog datuma "odajemo počast oslobodiocima koji su se suprostavili represalijama okupatora i nesebično i hrabro istupili za slobodu i odbranu otadžbine".

- Vranjska Banja pored najtoplije vode u Evropi ima i izuzetan potencijal za razvoj turizma.

Zbog toga ćemo u narednom periodu nastaviti da težimo jačanju ovog segmenta, ali i daljem infrastrukturnom i komunalnom uređenju.

Prioritet rukovodstva grada Vranja je pružanje pune podrške gradskoj opštini, kako bi unapredili životni standard i uslove za život stanovnika.

Ne odričemo se istorije, ali ne zaboravimo da smo odgovorni i dužni da gradimo bolje sutra - dodao je Tričković.

Na sednici su prisustvovali narodni poslanik Slaviša Bulatović, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić, predsednik Skupštine Dejan Tričković, pomoćnici gradonačelnika, gradski većnici i predstavnici udruženja građana.

Podeljene su zahvalnice istaknutim pojedincima i kolektivima koji su dali doprinos u radu, afirmaciji i ugledu Gradske opštine Vranjska Banja.

Ovogodišnji dobitnici su učenik Andreja Stamenković - OŠ Predrag Devdžić iz Vranjske Banje, Jasna Pavlović - predstavnica Zavoda za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju "Visan" i radnik Uprave GO Vranjska Banja Stole Cvetković.

Na svečanosti su nastupili učenici i hor OŠ Predrag Devdžić iz Vranjske Banje.

Najnovije vesti