O izložbi Sinergija (Galerija Narodnog muzeja): Čitanje slika

Piše: Žikica Dimitrijević

U utorak 23. aprila 2024. nebo nad Vranjem tmurno, a kišovito veče, kao da pomalo popušta. Ceo dan je bio takav. Zakasnela Baba Marta ili razbijene kumuluse donose vetrovi sa Karpata?

Elem, ovaj datum je posvećen Danu knjige i autorskih prava (inače, svakog dana je neki i/ili nečiji dan baš kao u Verskom kalendaru).

Nijedna institucija kulture u Vranju, nije se potrudila da obeleži ovaj dan. Izgleda da su se preforsirali obeležavanjem borinih nedelja, dana i ostalih Martovskih ida (na našim prostorima su obično opasni oktobri).

Nekog naglaska o Danu knjige bilo je na društvenim mrežama, no, tamo sve nekako ista meta i ista odstojanja. Nije interesantno, a pošteno rečeno i niko ne čita. (Sad se informišemo samo iz naslova.)

Jedino je Narodni muzej, tačnije Galerija Narodnog muzeja, posvećena svom poslu, na ovaj dan organizovala i upriličila - izložbu slika.

Tako, s pravom možemo reći, da smo mi u Vranju umesto Dana knjige obeležili Dan slike (ne govorim ovo ironično, već sa velikim zadovoljstvom).

Priređena je izložba pod nazivom Sinergija, na kojoj su svoje slike ovdašnjoj javnosti predstavila tri eminentna likovna umetnika, ili metaforično rečeno, tri bisera likovne umetnosti ili još bolje, dva bisera i jedan dijamant: Eva Meštrović iz Splita, Vesna Marinković Stanković i Zoran Petrušijević ZOP iz Vranja.

Nama koji smo bili na otvaranju izložbe, verovatno i onima koji nisu, postaće nakon određene vremenske distance, jasno gde smo se zatekli i čemu smo prisutvovali. Kako se to u našem gradu našlo na jednom mestu toliko različitih slika, toliko različitih likovnih pravaca, slikarskih tehnika, čije je polazište u onoj naznačenoj sinergiji? Zaista sam bio zadivljen.

Slobodno mogu da kažem da mnogi gradovi imaju razloga da zavide ovom našem bogatstvu. Mislim na umetnike koji su ovde prikazali samo deo svog stvaralaštva i likovnog opusa. To treba prepoznati i negovati.

Zoran Petrušijević ZOP, sa svojim koloritom, koji se ne može sagledati jednim posmatranjem. Njegove slike nosite sa sobom i dugo, dugo vas prate. Ljubitelji i kolekcionari bi rado imali sva njegova dela.

Vesna Marinković Stanković, sa svojim magičnim ikonostasima i Vizantijom koja je prvi put pred publikom, pred čijom umetničkom vrednošću može da se pokloni svako. Pred njenim slikama vam treba da posebno izdvojite vreme i sagledate sve detalje.

Na kraju ili na početku Eva Meštrović, mlada slikarka iz Hrvatske. Ona svojim velikim platnima i zlatnim ciklusom pokazuje slikarsko umeće koji mnogi stiču godinama. Nadarenost koja prenosi dubine, koloritne perspektive i već odavno napušta prostore svetovnog i prelazi u duhovno. Duhovnost je to što spaja i razdvaja čoveka na dva dela i uopšte ljude. Eva nam to saopštava u svojim delima.

Šteta što nema dovoljno sredstava, pa da sve slike dobiju svoje ramove. Doduše, u neku ruku je i dobro, ovako mogu mrtve prirode, likovi, prostori da izlaze iz svojih okvira... Nosite ih sa sobom i nikako vas ne ostavljaju ravnodušnim.

Tako smo ovog 23. aprila imali priliku da umesto knjiga čitamo slike, koje su nam saopštavale i život i smrt, i smeh i ludost, i detinjstvo i prolaznost.

Razmišljajući šta je zajedničko ovom trojstvu, shvatio sam da je to sloboda, koja u sebi nosi, samosvojstvo, autentičnost i ogromnu nadarenost. Sloboda spojena onom podslikanom sinergijom, koje ćemo, kako to obično biva, postati svesni mnogo kasnije.

Ovo je događaj sezone, događaj godine. Događaj onoliko koliko je potrebno shvatiti važnost, lepotu i značaj ove sinergije.

Zato ću biti slobodan da ovim veeelikim umetnicima i svim ljubiteljima dobre slike i dobre knjige, poklonim ove stihove:

SLIKE
Ima slika raznih
Hrapavih i maznih
Iz prošlosti davne
Renesanse slavne
Iz srednjega veka
Mona Liza neka
Priroda i žita
Car i carska svita
Kuće, njine bašte
motivi iz mašte
Portreti i fakti
Opipljivi akti
Savremeno doba
Za budućnost proba
Al’ u svima njima
Nevidljivog ima
Materiju ruše
Podslikane duše.


P.S. Ako vas zanima, u Galeriji Narodnog muzeja Sinergija „vlada“ narednih petnaestak dana.

(Autor je pesnik i jedan od osnivača Udruženja književnika Vranja)

Najnovije vesti