NUNS: U Vranju opet pritisak na medije

"Posle maltertiranja novinara OK Radija, vranjski novinari ponovo su meta pritisaka, ovog puta u obliku vređanja i prozivanja od ljudi bliskih Srpskoj naprednoj stranci", saopšteno je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Iz ovog udruženja najoštrije su osudili te pritiske.

"Velimir Bulatović, otac narodnog poslanika Srpske napredne stranke iz Vranjske Banje Slaviše Bulatovića, nedavno je na svom Fejsbuk profilu napao i izvređao novinare Danasa, N1 i portala Info Vranjske, nazvavši ih stokom novinarskom", piše u NUNS-ovom saopštenju.

Nakon ponovnog pisanja Info Vranjskih o poslovima Bulatovića, on je opet iskoristio onlajn prostor za vređanje, usmervši se ovoga puta na novinara pomenutog portala Slavomira Kostića.

Info Vranjske godinama trpe pritiske zbog kritičkog izveštavanja, a prošle godine našale su se na meti SLAPP tužbi.

Pritisci se nastavljaju u obliku vređanja i omalovažavanja", piše u saopštenju.

Iz NUNS-a su pozvali Bulatovića, kao i sve političke funkcionere i ljude bliske njima, "da budu pristojni u svojim odgovorima na izveštavanje novinara, koje je u javnom interesu građana".

"U skladu sa zakonom, nosioci javne i političke funkcije moraju da trpe veći stepen kritike koja se odnosi na rezultate njegovog rada a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja", navode iz NUNS-a.

U saopštenju se podseća da "budući da je u svom obraćanju putem društvenih mreža pozvao državne organe da se bave novinarstvom, državni organi ne mogu da se bave uređivačkom politikom medija, niti na bilo koji način smeju da vrše pritisak na novinare i medije".

Najnovije vesti