NUNS pozvao direktora škole u Bujanovcu da povuče prijavu protiv novinarke Bujanovačkih

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je potez direktora OŠ Branko Radičević u Bujanovcu Nenada Tasića, po čijoj prijavi je redakciju portala Bujanovačke u četvrtak posetila policija.

Tasić je prijavu podneo protiv novinarke ovog medija Ivane Jovanović, a u prijavi je navedeno da je tekst o renoviranju škole i fotografija na kojoj se vidi da je otpao plafon u školskom toaletu "uznemirio roditelje dece koja pohađaju tu školu".

"Pripadnici policijske stanice Bujanovac su obavili razgovor sa novinarkom u prostorijama redakcije Bujanovačkih.

Ona je navela da u školu nije ušla neovlašćeno, već kao novinar i predstavila se prisutnim radnicima, od kojih joj niko nije rekao da su ulaz u školu i fotografisanje zabranjeni.

Iz Bujanovačkih napominju da je novinarka Ivana Jovanović po povratku iz škole nazvala direktora škole koji joj tom prilikom nije rekao da je neovlašćeno ušla u školu.

Čak je u telefonskom razgovoru napomenuo da otpali plafon nije jedini nedostatak koji je primećen tokom rekonstrukcije objekta.

Smatramo da se radi o ozbiljanom pritisku na medije i da je krivična prijava potpuno neosnovana posebno zbog toga što je usledila nakon razgovora sa novinarkom i objavljivanja teksta.

Postoji sasvim opravdana bojazan da je ideja za ovaj pritisak došla sa viših političkih instanci kojima smeta izveštavanje medija o problemima u Bujanovcu.

Apelujemo na direktora škole da povuče prijavu i dozvoli novinarima da neometano obavljaju posao u interesu javnosti, a interes javnosti je da zna kako su urađeni radovi na rekonstrukciji škole.

Za roditelje ali i ostale građane je od značaja da imaju objektivnu i istinitu informaciju o tome kakvi su uslovi za rad u školi, i od suštinskog interesa je da javnost bude upoznata sa stvarnim stanjem u ovoj ustanovi.

Takođe, očekujemo da policija u ovom slučaju postupa imajući u vidu da je novinarka profesionalno obavila svoj posao, predstavila se i kontaktirala direktora škole koji je naknadno, posle objavljivanja teksta, odlučio da podnese prijavu protiv nje", piše u saopštenju NUNS-a.

Najnovije vesti

Foto ustupljena fotografija www.vecteezy.com Katar ponovo najbolji u Aziji »

Vranje - U Kataru je po osamnaesti put održan Azijski kup, smotra najboljih fudbalskih selekcija Azije. Ovo kontinentaln...