NUNS: Policija da zaštiti novinare tokom javnih skupova

Vranje/Beograd - Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je policiju da tokom javnih skupova koji će se ovih dana održati u Beogradu obezbedi i zaštiti sve novinare i medijske radnike na zadatku.

Novinarima i medijskim radnicima je, u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, omogućeno pravo na kretanje, rad i objavljivanje informacija, a u cilju pravovremenog i istinitog informisanja svih građana u Republici Srbiji, navode iz NUNS-a.

"Podsećamo da je Više javno tužilaštvo prošle godine uoči održavanja Prajda dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

NUNS poziva sve novinare i medijske radnike koji prate skupove da budu vidno obeleženi kao zaposleni u medijima, da kod sebe imaju novinarsku legitimaciju i prsluke sa natpisom press.

Novinari i medijski radnici mole se da u datim situacijama obavezno poštuju uputstva koja im budu data od strane službenika policije.

NUNS podseća da je pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231), koji mogu pozvati u slučaju neprijatnosti.

Slučajevi se mogu prijaviti direktno kontakt tačkama za bezbednost u policiji i tužilaštvima.

Informacije o kontakt tačkama u policiji dostupne su ovde, a u tužilaštvima ovde.

Medijski radnici press prsluke mogu dobiti u prostorijama NUNS-a radnim danima u toku radnog vremena od 10 do 16 časova.

Za preuzimanje press prsluka neophodno je da novinar kod sebe ima redakcijsku legitimaciju ili člansku kartu nekog novinarskog udruženja", navode iz ovog novinarskog udruženja.

NUNS podseća novinare i medijske radnike da na YouTube kanalu udruženja mogu pogledati onlajn radionicu o ponašanju novinara u neprijateljskom okruženju.

"Na našem sajtu prvalinija.nuns.rs se mogu pronaći informacije o pružanju psihološke pomoći novinarima", navode iz NUNS-a.

Najnovije vesti