NUNS: Opština Preševo da raspiše konkurs za medije

Vranje/Beograd - Mediji iz Preševa se nalaze na ivici opstanka, jer predsednik opštine Šćiprim Arifi "već tri godine ne želi da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata", saopšteno je u sredu iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

"Građanima se obraća putem Fejsbuka ili prištinskih medija, a za lokalne medije kaže da mu nisu potrebni.

NUNS osuđuje ovakav tretman preševskih funkcionera prema medijima i poziva lokalnu samoupravu da prestane da diskriminiše medije i raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa zakonom", piše u saopštenju NUNS-a.

Pet medija iz Preševa - Blic Preševa, Ministarstvo vesti, RTV Preševio, Preševa com i Medija index - izdali su prošle sedmice saopštenje, u kome navode da su lokalni mediji u Preševu diskriminisani i finansijski ugroženi.

"Medijska slika u opštini Preševo, ekonomski položaj medija i standard medijskih radnika, danas su više nego katastrofalni.

Mediji su bukvalno u finansijskom beznađu, a mi zaposleni smo ozbiljno zabrinuti za našu i egzistencije naših porodica“, naveli su u saopštenju.

Kako kažu, predsednik opštine Šćiprim Arifi je rekao da njemu ne trebaju lokalni mediji, a građane informiše putem Fejsbuka i prištinskih medija.

"Lokalni nezavisni mediji su potrebni građanima kako bi bili tačno i pravovremeno informisani o svim dešavanjima u lokalnoj zajednici, a ne samo o aktivnostima opštinskih funkcionera.

Verujemo da je predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi svestan toga.

Želimo da ukažemo da je novim Zakonom o javnom informisanju i medijima predviđena obaveza kojom lokalne samouprave moraju iz budžeta da odvoje sredstva za medije i blagovremeno raspišu konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

Zato pozivamo predsednika opštine Preševo Šćiprima Arifija da prestane da diskriminiše lokalne medije iz Preševa i počne da odgovara na njihove pozive, jer je to u interesu javnosti.

Takođe, pozivamo lokalnu samoupravu da u što kraćem roku raspiše konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja i time ispune zakonsku obavezu", navodi se u NUNS-ovom saopštenju.

Najnovije vesti