NS: Vlast u Trgovištu pravi budžetske rashode na nešto što ne postoji

Vranje - Za Narodnu stranku u Trgovištu zbunjujući je plan rashoda budžeta ove opštine za 2021. godinu, saopšteno je iz Opštinskog odbora NS u tom mestu.

- Nije nam jasno kuda ide toliki novac, bez vidljivih rezultata koji bi predstavljali boljitak za malobrojno stanovništvo koje nije napustilo svoja ognjišta.

Primera radi, jedna od stavki rashoda u budžetu je razvoj turizma u iznosu od 19,7 miliona dinara, kao i razvoj kulture i informisanja sa 22,2 miliona.

A, ni traga ni glasa kulturi i turizmu - navode u saopštenju iz NS Trgovišta.

Naglašava se da je ta opština "unazad nekoliko godina možda jedina u Srbiji koja nema nikakva dešavanja u oblasti kulture".

- Kod nas samo postoji zgrada Doma kulture koja ničemu ne služi.

Nema pozorišnih predstava, nema bioskopa, ne postoji više ni kulturno-umetničko društvo, ni plesna škola, pa nam nije jasno gde završavaju tolike pare predviđene za kulturu i kako se to razvija kultura, a da mi ne vidimo.

Ako smatrate razvojem turizma jedinu manifestaciju u godinu dana, a to su "Dani Preobraženja" koja je posebno budžetirana sa 7,3 miliona (oko 62.000 evra), ne vidimo kako to turizam funkcioniše sa predviđenih 19,7 miliona, pored ovolikog turističkog potencijala i prirode u Pčinji - navode iz Narodne stranke.

U saopštenju se podseća da je prošlogodišnji budžet opštine bio 847,2 miliona dinara, a da je ove godine budžet 742,8 miliona, uz napomenu da će se "tek nakon rebalansa videti koliki će budžet biti na kraju godine".

- Oba budžeta u poslednje dve godine su po izdvojenim sumama najveći od postojanja opštine Trgovište.

Ovoliki budžet za ovako malu opštinu, sa malim brojem stanovnika (zvanično 5.000), ogroman je novac sa kojim bi Trgovište, ako ništa drugo, trebalo barem da izgledala potpuno drugačije i modernije u svakom pogledu - navodi se u saopštenju Narodne stranke.

U saopštenju se dodaje da je i dalje "najveći problem opštine Trgovište sve manji broj stanovnika iz godine u godinu, prvenstveno mladih".

- Verovatno je pojedincima iz vlasti bitan samo njihov lep i raskošan život, njihova moć i pozicija, a najmanje im je bitno kako zadržati porodice i omladinu.

U ovu godinu smo ušli sa velikom krizom koja nas je pogodila zvog pandemije virusa COVID-19 i koja još uvek traje.

Desilo se i poskupljenje struje od 3,4 odsto, skuplji je benzin, akcize, TV pretplata, povećani su porezi i doprinosi za 2021. godinu, skuplji su PCR testovi, a posledice krize ćemo tek osetiti.

Mi se nadamo da krize u Trgovištu neće biti sa ovolikim budžetom od skoro 7 miliona evra.

Ili će je ipak biti zbog neracionalnog trošenja novca iz budžeta svih građana opštine Trgovište - zaključuje se u saopštenju opštinskog odbora Narodne stranke u Trgovištu koje je potpisao predsednik odbora Marko Krstić.

NS: RASVETA RADI, A PROŠLA I KINESKA NOVA GODINA

Iz Opštinskog odbora Narodne stranke u Trgovištu saopšteno je da se tamošnja vlast, oličena u SNS-u, "nepotrebno upustila u skupu investiciju instaliranja novogodišnje nove javne rasvete u momentu kada je novac, zbog epidemije koronavirusa, bio mnogo potrebniji za borbu sa virusom COVID-19".

- Mesec i po dana kako su prošli novogodišnji i božićni praznici u Trgovištu, a u našem mestu i dalje gori skromna, ali skupa novogodišnja rasveta za koju smo mi iz Narodne stranke smatrali da je nepotrebna u ovoj situaciji. Predložili smo prethodno da se taj novac za rasvetu i slavlja preusmeri na lečenje bolesne dece i unapređenje zdravstvenog sistema u opštini Trgovište, naročito za zbrinjavanje COVID pacijenata. Sada, sredinom februara, postavljamo vlastima u Trgovištu pitanje - da li će novogodišnja rasveta svetleti cele godine zbog, možda, viška para u budžetu, kao i da li je rasveta u vlasništvu opštine Trgovište ili je iznajmljena pa sada pravi nepotrebne troškove? Prošla je čak i Kineska nova godina, pa smatramo da je krajnje vreme da stanovnici opštine dobiju odgovore na neka pitanja - navode iz Narodne stranke Trgovišta.


Najnovije vesti