NS Trgovišta: Tražimo hitnu istragu povodom afere prisluškivanja

Vranje/Trgovište - Narodna stranka u Trgovištu oglasila se u ponedeljak sa zahtevom da MUP-a Srbije i Tužilaštvo "sprovedu hitnu istragu s ciljem rasvetljavanja svih okolnosti i otkrivanja aktera afere prisluškivanja u Domu zdravlja.

- To zahtevamo kako bi javnost bila sigurna da država jasno stoji na strani pravde i slobode njenih građana i svih zaposlenih u javnim i državnim institucijama.

Pre svega iz razloga što se ova pojava odnosi na veoma osetljive podatke zaštićene medicinskom doktrinom i podatke o zdravstvenom stanju svih pacijenata.

Takođe, očekujemo i reakciju Poverenika za zaštitu podataka Milana Marinovića, čija je Ustavna i zakonska obaveza da štiti privatnost i slobodu građana, i obavesti javnost o rezultatima istrage.

Kao i Zaštitnika građana (ombudsmana) koji štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, organa nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Republike Srbije, kao i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja - navode iz NS Trgovišta.

Narodnjaci ističu da se "plaše da ovakav pojava nije usamljena, već da postoji i u drugim državnim ustanovama i institucijama u Trgovištu pa i celoj Srbiji".

- Verujemo u državne organe da neće ostati nemi na ovaj skandalozan i opasan čin, što možda očekuju oni koji stoje iza afere "nezakonitog video i audio snimanja i prisluškivanja".

Narodna stranka u Trgovištu od svog osnivanja se duboko bori za demokratsko utrmeljeno načelo slobode građana.

Međutim, poslednji događaj u Domu zdravlja u Trgovištu jasno nameće pitanje - jesmo li slobodni i zaštićeni - pitaju se iz Narodne stranke u Trgovištu.

U jednoj od prostorija Doma zdravlja Trgovište, podsećanja radi, pronađena je "bubica" za prisluškivanje zaposlenih.

Uređaj za snimanje i prenos razgovora pronađen je slučajno, nakon što je došlo do kvara na vodovodnoj instalaciji.

Zaposleni su pozvali vodoinstalatera.

Tokom zamene cevi vodoinstalater je pomerio ogledalo smešteno iznad labavoa i pred očima nekolicine zaposlenih pojavio se dobro skriveni uređaj.

Otkriće "bubice" izazvalo je veliko uznemirenje među zaposlenima u Domu zdravlja Trgovište.

Najnovije vesti