NS: Narodna banka da zaštiti narod od divljanja cena bankarskih usluga

Vranje/Beograd - Krajnje je vreme da institucija koja se zvanično zove Narodna banka Srbije zaštiti narod od nekontrolisanog divljanja cena bankarskih usluga za koje ne postoje nikakva smislena ekonomska opravdanja i razlozi, izjavio je Borislav Borović, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije.

"Sve se svodi na hir bankara da više ili manje zahvate od građana koji koriste njihove usluge, a ima elemenata za sumnju o zloupotrebi bankarskog položaja banaka u naplaćivanju svojih usluga.

NBS mora da uspostavi (nepostojeću) regulativu za kontrolu visine ali i promene cena bankarskih usluga koje trenutno zavise isključivo od banaka, jer jedina odbrana građana kao bankarskih klijenata se svodi na njihovo nepristajanje na nove usluge i cene sa mogućnošću da promene banku.

Situacija je tragikomična, jer kod bilo koje druge banke uslovi su isti ili slični.

Banke u Srbiji su već obavestile klijente da pripremaju naplatu novih usluga ali i višestruko poskupljenje postojeće usluga prema korisnicima koje će stupiti na snagu 1. avgusta.

Pored naplate novih usluga koje se do sada banke nisu naplaćivale, poskupljenja već postojećih i skupih usluga se kreću od 50 odsto za izdavanje čekova do više od 1.500 odsto za dostavu kartica na kućnu adresu", napisao je Borović u saopštenju NS.

Najnovije vesti