Novo suđenje Dreničkoj grupi

Nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova, Suljejman Seljimi i Sami Ljuštaku, vraćaju se na sud, jer je Vrhovni sud Kosova odlučio da se slučaj „Drenica 1“ vrati na ponovno suđenje, piše portal KoSSev.

Da će ovaj slučaj vratiti na ponovno suđenje, saopštio je advokat Toma Gaši, koji u predmetu „Drenica 1“ brani bivšeg komandanta Glavnog štaba OVK Suljejman Seljimija.

- Konačno, namerna nepravda naneta vrhovnom komandantu OVK-a Suljejmanu Seljimiju uskoro će se završiti i brzo će biti pušten i oslobođen - naveo je Gaši.

- Poslednjeg dana rada neuspele misije EULEX na Kosovu, tim advokata odbrane dobio je odluku kojom je odobrena naša žalba u predmetu Drenica 1 i vraćen je na ponovno suđenje, jer su nepravde dokazane, kao i protiv svih vojnika koji su napravedno osuđeni u ovom slučaju - dodao je Gaši.

Bivši komandant oslobodilačke vojske Kosova, bivši komandant Kosovskih snaga bezbednosti i ambasador Kosova u Albaniji Suljejman Seljimi, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 8 godina za dva slučaja, Drenica 1 i 2, na osnovu navoda za ratne zločine.

Takozvana Drenička grupa brojala je 15 optuženih, dok se proces protiv njih vodio u tri odvojena slučaja.

Prvi je obuhvatio četiri pripadnika ove grupe – Suljejman Seljimi, Ismet Hadža, Nedžat Ćubrelji i Šefki Huseni. U ovom slučaju njima je ranije izrečena oslobađajuća presuda.

Drugi slučaj – Drenička grupa 1, imala je sedam optuženih – Suljejman Seljimi, Sami LJuštaku, Jahir Demaku, Ismet Hadža, Avni Zabelji, Sahit Jašari i Sabit Geci.

Ovaj proces je završen 2015, a Seljimi i LJuštaku su osuđeni na ukupno 18 godina zatvora za ratne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom počinjenim u zatvoru Oslobodilačke vojske Kosova u Likovcu 1998. i 1999.

Treći slučaj – Drenička grupa 2, brojala je 10 optuženih – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj.

Svi su optuženi za ratne zločine nad civilima 1998, a za šta su, takođe 2015, osuđeni na ukupno 47 godina zatvora, piše KoSSev.

Najnovije vesti