Novo ruho Muzej kuće Bore Stankovića

Narodni muzej u Vranju je čuvar kulturnog blaga Srpskog naroda ovog kraja i kulturni stožer našeg grada i kao takav danas polaže ispit pred svojim sugrađanima, pokazujući ozbiljnost u očuvanju i prezentaciji onog što su nam preci ostavili, izjavio je donedavni direktor muzeja Saša Stamenković, uoči otvaranja nove stalne postavke Muzej kuće Bore Stankovića.

Kada se pogleda unazad, u 2019. godini na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Srbije iz oblastio muzejskog nasleđa vranjskom muzeju su odobrena sredstva za projekat "Osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe Muzej kuće Bora Stanković u Vranju".

Zahvaljujući ovim sredstvima Muzej je uspeo na jedan savremeniji način da predstavi postavku ličnih predmeta našeg slavnog pisca.

Muzej kuća je od danas u novom ruhu, nakon pola veka postojanja.

U protekle tri, četiri godine Narodni muzej Vranje i Muzej kuća Bore Stankovića su, uz pomoć grada Vranja i rukovodstva lokalne samouprave, te svesrdnu pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, realizovali više projekata s ciljem očuvanja kompleksa Muzej kuće slavnog pisca.

U 2017. godini, dodaje Stamenković, Ministartvo kulture Republike Srbije na konkursu Gradova u fokusu je za sanaciju kuće odvojilo 5 miliona, a Grad Vranje oko 800.000 dinara "za rekonstrukciju krova i nabavku specijalne ćeremide koje nema na našem tržištu".

Radovi su završeni tokom 2018. godine kada je početkom novembra, u prisustvu ministra kulture Vladana Vukosavljevića, otvorena rekonstruisana Muzej kuća za posetioce.

Kompletno je renoviran enterijer, uređeno dvorište i krov koji se sada sastoji od specijalnih ćeramida uvezenih iz Italije.

Zamenica gradonačelnika Vranja koja u Gradskom veću pokriva resor kulture Zorica Jović navodi da je gradsko rukovodstvo u prethodnom periodu realizovalo i započelo mnoge projekte, a da je Muzej kuća Bore Stankovića bila jedan od njih.

"Već sam ranije pomenula da je grad Vranje proteklih godina u okviru konkursa "Gradovi u fokusu" prepoznato od Ministarstva kulture i informisanja, te smo tako dobijenim sredstvima uspeli da završimo rekonstrukciju Muzej kuće Bore Stankovića.

Takođe, sredstvima odobrenim preko ovog konkursa, kao i dodatnim sredstvima koja su odobrena iz Minstarstva kulture, završiće se rekonstrukcija i stalna etnološka postavka u Narodnom muzeju.

Završetkom rekonstrukcije objekta i postavljanjem stalne etnološke postavke Narodnog muzija, grad Vranje bi upotpunio turističku ponudu za turiste kojima je glavni cilj kulturni turizam", navela je Jović.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti