Novim rebalansom prihodi u budžetu Vranja projektovani na 3,66 milijarde

Ukupan budžet grada Vranja, najnovijim rebalansom usvojenim na sednici Gradskog veća, projektovan je na 3,66 milijardi, a deficit na 174 miliona dinara, izjavio je posle sednice gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić.

"Ukupan budžet je na nivou ostvarenog budžeta u 2022. godini, razlika je dva procenta.

Deficit je planiran na iznos od 174 miliona dinara, pet odsto u odnosu na projektovane prihode.

Oko 80 odsto tog deficita pokrivaće se od neutrošenih sredstava koja smo ostvarili u prethodnoj godini, tako da se samo 20 odsto pokriva od zaduživanja", objasnio je Kostić.

Na planu životne sredine, dodao je Kostić, u toku je realizacija projekta Čista Srbija - investicija vredna 72 miliona evra.

"U pitanju je izgradnja oko 140 kilometara fekalne kanalizacione mreže na teritoriji grada.

U fokusu su sela koja gravitiraju ka slivu Južne Morave – od Gornjeg Vrtogoša, preko Aleksandrovca i Pavlovca, sve do Crnog Luga", kazao je Kostić.

Dodao je da su za saobraćaj planirana sredstva od 280 miliona dinara, od čega za rehabilitaciju ulica 100 miliona.

"Za energetsku efikasnost, početna sredstva bila su 5 miliona dinara.

Rebalansom smo sada ta sredstva uvećali za 29 miliona dinara.

To su sredstva za zamenu stolarije, zamenu i obnovu fasada, postavljanje solarnih panela i zamenu kotlova za grejanje.

Uvećanje u odnosu na inicijalni budžet je i u resoru socijalne i dečje zaštite - za 77 miliona dinara.

Usmerena su pre svega na povećanje subvencija za prevoz osetljivih kategorija stanovništva na području grada", rekao je Kostić.

Grad Vranje je tokom 2023. godine izdvojio 6 miliona dinara za lečenje osoba koje boluju od teških bolesti, pre svega maligniteta.

Povećana su sredstva za finansiranje udruženja osoba sa inveliditetom, sa 15 na 20 miliona dinara, a Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite (CRLUSZ) je obezbedio donaciju Ambasade Japana vrednu oko 40.000 dolara, za prevozno sredstvo za osetljive kategorije sa kojima oni rade.

„Što se tiče zdravstvene zaštite, zajedno sa Kancelarojom za upravljanjem javnim ulaganjima, nastavljamo sa rekonstrukcijom Opšte bolnice.

Oko 30 miliona dinara imamo dalje investicije u rekonstrukciju Opšte bolnice, a spremamo projektnu dokumentaciju i za rekonstrukciju Zdravstvenog centra“, dodao je Kostić.

Povećana su izdvajanja i za sportsku infrastrukturu.

„Što se tiče sporta, imamo povećanja izdvajanja u infrastrukturu.

Za obnovu potpornog zida je Ministarstvo sporta i omladine dalo 3 miliona dinara, a mi smo dodali još 4,3 miliona dinara, pa će ukupno koštati 7,3 miliona dinara.

Takođe obavljamo zamenu parketa u Sportskoj hali, koji je star 40 godina, što je investicija od 13 miliona dinara“, kazao je Bojan Kostić.

Povećani su i troškovi finansiranja osnovnih i srednjih škola, kako je rekao Kostić, upravo zbog povećanja cena energenata.

"Rekonstrukcija kotlarnice u OŠ Branislav Nušić u Rataju koštaće 13,2 miliona dinara.

Što se tiče obnove vrtića, veoma smo blizu otvaranja vrtića u naselju Raška koji košta oko 206 miliona dinara.

Takođe smo rekonstruisali vrtić Dečja radost, pa vrtiće Pčelica i Bambi u Vranjskoj Banji.

Sada se sprema projektna dokumentacija za rekonstrukciju vrtića Boško Buha.

Postavili smo solarnu elektranu na krovu vrtića Naše dete, tako da smo samo u ovoj godini uložili oko 90 miliona dinara u obnovu objekata Predškolske ustanove Naše dete", rekao je većnik.

Gradsko veće, na današnjoj 155. sednici, nije razmatralo zahtev JKP Parking servis za povećanje cena usluga ovog preduzeća.

"Ne, nismo još uvek razmatrali, nije još uvek došlo na dnevni red“, rekao je Bojan Kostić.

Najnovije vesti