Novi EEG aparat za vranjsku Neurologiju

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije obezbedilo je novi EEG aparat vrednosti 3,2 miliona dinara za potrebe Službe neurologije u Zdravstvenom centru Vranje, saopšteno je iz ZC.

Načelnica Službe neurologije Gordana Radojčić rekla je da je odeljenje dobilo 24-kanalni aparat za snimanje bioelektrične aktivnosti funkcije mozga, s mogućnošću montaže dodatnih kanala u zavisnosti od potreba.

- Velike su potrebe za dijagnostikom na ovom aparatu, zato što je on jedini u celom Pčinjskom okrugu, na prostoru od Leskovca do Gnjilana.

Njime se registruju moždani talasi na osnovu čega lekar donosi zaključak i dijagnostikuje problem.

U pitanju je bezopasna, bezbolna dijagnostička metoda koja se koristi kod mnogih stanja poput epilepsije i kod svih ostalih oblika kriza svesti, tumora, poremećaja spavanja, oštećenja moždanog tkiva u psihijatriji i sl.

Aparat uključuje i monitoring, što je takođe od velikog značaja jer omogućuje da se stanje pacijenta prati u potpunosti.

Dijagnostika može da se radi za decu i odrasle - rekla je Radojčićeva.

ANTIĆ: SVI APARATI U FUNKCIJI

V.d. direktorka ustanove Ljiljana Antić kazala je da je obezbeđivanje ovog aparata "od velikog značaja za sve korisnike zdravstvenih usluga, naročito u vreme pandemije".

- Stari aparat nije bio u funkciji i sa ovim novim "Nikolet jedan EEG" dolazimo u situaciju da su svi aparati u ZC sada u funkciji.

Kada dobijemo novi 64-slajsni skener aparat, sa 6-slajnim skenerom koji sada imamo, neophodna dijagnostika za sve naše pacijente moći će da se uradi brže i efikasnije - rekla je Antić.

Iz vranjskog tdravstva podsećaju da su početkom godine dobili ultrazvučni aparat u vrednosti 7 miliona dinara, a da se očekuju novi skener i aparat za evakuaciju dima i aerosola koji nastaju prilikom upotrebe elektrohirurgije u operacionim salama, vrednosti 1,5 milion dinara.

Elektroencefalografija (EEG) je grafički prikaz električne aktivnosti mozga, koja se registruje preko elektroda postavljenih na površinu glave.

Snimanje je neinvazivno (bezbolno) i ne koristi se nikakvo zračenje.

EEG snima promene električne aktivnosti mozga koji su posledica elektro-hemijskih i energetskih funkcija nervnih ćelija u stanju zdravlja i bolesti.

Najnovije vesti