Nove tenzije na Kosovu zbog registarskih tablica

Iako je ostalo još desetak dana do isteka roka za trajno rešenje problema registarskih tablica koje se koriste na Kosovu, u javnosti se ne znaju predlozi nijedne strane koja pregovara u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Najavljuje se da bi u Briselu bi trebalo da se održi još jedan sastanak pregovarača pre 21. aprila, što je krajni datum za postizanje dogovora.

Ukoliko se do 21. aprila, do kada bi trebalo da se održi sastanak u Briselu, ne pronađe neko rešenje, Kosovo bi ponovo moglo da počne sa primenom recipročnih mera prema Srbiji što bi moglo rizkovati, kako je ranije i praksa pokazala, tenzije na severu (delu Kosova sa četiri opštine većinski naseljene srpskim stanovništvom).

Kosovska strana ne želi da se postigne još jedno privremeno rešenje i napominje da je mandat radnoj grupi pronalaženje trajnog rešenja a ne još jednog privremenog.

Prema istim izvorima, "ima prostora za kompromis", a na stolu su i predlozi koji bi mogli biti prihvatljivi za obe strane.

Jedno od rešenja bi moglo da bude međusobno priznavanje registarskih tablica Kosova i Srbije kao do sada.

Tu su i drugi predlozi i ideje, oko kojih dve strane moraju da se izjasne.

Diplomatski izvori iz Brisela navode i da je kosovska strana "pokazala spremnost da prihvati neke od predloga", ali da se beogradska strana još uvek nije jasno izjasnila.

Kako podseća Radio Slobodna Evropa, sredinom septembra na KiM su izbile tenzije oko pitanja registarskih tablica sredinom septembra prošle godine, kada je većinsko srpsko stanovništvo na severu Kosova držalo u blokadi puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, zbog odluke Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica.

U cilju deeskalacije ove situacije, 30. septembra postignut je privremeni dogovor Kosova i Srbije, posredstvom Evropske unije (EU), kojim je utvrđena praksa da, oni koji ulaze automobilom sa registarskim tablicama Srbije na teritoriju Kosova, preko državnih simbola na tablicama prelepljuju bele nalepnice.

Takođe, svi oni koji upravljaju automobilom sa registarskim oznakama RKS (Republika Kosovo) prekrivaju belim nalepnicama tablice kada ulaze na teritoriju Srbije.

Na realnom primeru o kome piše RSE, to izgleda tako što Oliver Vujović, poreklom iz Prištine, radi na Kosovu ali mu porodica živi u Srbiji, pa gotovo svaki vikend prelazi preko graničnih prelaza Kosovo – Srbija.

Upravlja autom sa registarskim tablicama NI (Niš, grad u Srbiji) i svaki put kada ulazi na teritoriju Kosova preko državnih simbola na tablicama prelepljuje bele nalepnice.

Vujović u izjavi za RSE kaže da je bio optimističan da će Kosovo i Srbija pronaći kompromisno rešenje ali sada, kako se bliži kraj roka za postizanje dogovora, nije siguran u tako nešto.

"Plašim se da će se nakon isteka (roka za postizanje konačnog rešenja), sve vratiti na staro (recipročne mere)", rekao je Vujović.

Lajčak: Odgovornost za dogovor na obe strane

Ovakva praksa i privremeni sporazum o registarskim tablicama bi trebalo da budu zamenjeni konačnim. Radne grupe, koje su formirane pre oko šest meseci i u kojoj su predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije, treba najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je poručio da su se radne grupe sastale 7. aprila i da se hitno mora postići kompromisno rešenje u cilju unapređenja slobode kretanja.

"Odgovornost je na obe strane da se dogovore oko rešenja", napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se na marginama ekonomskog foruma u Grčkoj sastao sa Lajčakom, sa kojim je razgovarao i o pitanju registarskih tablica. Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova od petka, 8. aprila, Kurti je ukazao da za dve nedelje ističe rok za postizanje konačnog rešenja, ali nisu precizirani nikakvi detalji o napretku razgovora po tom pitanju.

Najnovije vesti