Nove savremene uniforme pripadnika Vojske Srbije (FOTO)

Vranje/Beograd - Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u prethodne tri godine posvetili su posebnu pažnju obezbeđenju savremenih uniformi koje odgovoraju specifičnostima zadataka i vojničkim potrebama pa sada svaki pripadnik Vojske Srbije može da kaže da je opremljen najboljom uniformom prilagođenom svojim potrebama.

Za svakog profesionalnog vojnika obezbeđena su tri kompleta uniforme - dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje par letnjih i par zimskih čizama.

U razvoju vojnih uniformi i opreme za vojsku posebno se vodi računa da se ispune svi taktičko-tehnički zahtevi korisnika odeće i opreme.

Novi modeli uniformi domaće proizvodnje pokazali su odlične rezultate u laboratoriji i na terenu, a cilj svih noviteta je da pripadnici Vojske Srbije budu zadovoljni uniformom i ponosni na nju.

Stepen zaštite pripadnika Vojske Srbije podignut je na najviši nivo – od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka, kao i da se svaki pripadnik Vojske Srbije u svojoj novoj uniformi oseća dobro, zadovoljno i komforno.

Posebni noviteti su uniforme izviđačkih, diverzantskih i padobranskih jedinica koje imaju bitnu ulogu u izvršenju namenskih zadataka.

U izradi su prvi put učestvovali upravo krajnji korisnici tih uniformi, implementiranjem svog iskustva u njenom dizajniranju, a komplet uniforme sastoji se od 26 delova koji su kompatibilni sa ostalom borbenom opremom i oružjem.

Za razliku od M-10, uniforma obezbeđuje izviđačima, diverzantima i padobrancima bolju zaštitu tela u ekstremnim vremenskim uslovima, jer je za njih od izuzetne važnosti zaštita tela od negativnih atmosferskih uslova i istovremeno sloboda pokreta i brzina reagovanja.

Izrađena je i nova uniforma M-19 za pripadnike Vojne policije, ima 28 delova i može se nositi u neborbenoj i borbenoj varijanti koja se kombinuje s kompletom zaštitne opreme i oružja.

Pripadnici Vojne policije uniformu nose u svim zemljišnim i meteo uslovima, a posebno u urbanim sredinama i u uslovima kada se zahteva prepoznatljivost pripadnika Vojne policije.

Uniforme vojnih policajaca drugačije su označene, s ciljem da se zbog primene ovlašćenja oni razlikuju u odnosu na ostale pripadnike Vojske Srbije.

Za potrebe pilotskog i letačkog sastava nabavljena je najsavremenija letačka oprema - pilotski kombinezoni, čizme, rukavice i aktivni veš.

Komplet opreme za pilote i letače sadrži dva pilotska kombinezona, dva para čizama, par letačkih rukavica i komplet aktivnog veša.

Početkom ove godine, posle izmene Pravilnika i uvođenjem letačke kape u komplete uniforme za pilote i letače, svi piloti i letači zadužili su po dve pilotske kape - letnju i zimsku, koje se nose uz kombinezon.

Domaća industrija proizvela je odevne predmete koji ulaze u sastav kompleta uniforme i koji se mogu kombinovati tako da omogućavaju primenu i korišćenje za sva godišnja doba.

U prethodne tri godine nabavljeno je više od 30.000 kompleta terenske uniforme M-10 i kombinezona, a, između ostalog, i više od 50.000 maskirnih majica i više od 20.000 odevnih predmeta namenjenih za zamenu dotrajalih odevnih predmeta.

U prethodnom periodu uvedeni su u u potrebu i predmeti iz sastava kompleta terenske uniforme M-10, kao što su maskirna torbica za starešine M-13, kaiš od sintetičke gurtne M-12, maskirni opasač M-12 i terenski ogrtač M-12.

U narednom periodu biće nabavljeni i maskirni kombinezoni M-13 za posade borbenih vozila izrađeni od tkanine otporne na uticaj otvorenog plamena i smanjene zapaljivosti.

Kombinezon se nosi sa ili bez potkombinezona u zavisnosti od spoljne temperature.

Uvođenjem kombinezona poboljšaće se maskirne i funkcionalne karakteristike u odnosu na jednobojno dvodelno odelo za posade borbenih vozila koje se sada koristi.

Planirano je da u sastav kompleta uniforme bude i vojnički maskirni šator, individualni M-13 namenjen za smeštaj jednog pripadnika Vojske Srbije sa opremom i ličnim naoružanjem, izrađen u maskirnom dezenu od laganih materijala.

On omogućavaju brzu montažu, odnosno demontažu, kao i spoljni pokrivači šatora M-70 koji će u odnosu na prethodne pokrivke sivomaslinaste boje biti sa poboljšanim karakteristikama u pogledu maskirnosti, povećane parapropustljivosti, vodonepropusnosti i otpornosti na cepanje.

- Razvoj i nabavka uniformi je neprekidan proces, a ministarstvo i Vojska Srbije će nastaviti da vode računa o potrebama svojih pripadnika, da ih opremaju najboljom i najkvalitetnijom uniformom, kako bi im i ubuduće obezbedili uslove za nesmetanu realizaciju zadataka - navode iz Ministarstva odbrane.

Najnovije vesti