Nove knjige: Umrla bih za tebe: izgubljene pripovetke, F. Skot Ficdžerald

Pred vama je zbirka neobjavljenih pripovedaka F. Skota Ficdžeralda, čuvenog pisca romana Veliki Getsbi i Blaga je noć.

Svih osamnaest kratkih priča ovde sakupljenih bilo je u ovom ili onom smislu izgubljeno: izgubljeno fizički i otkriveno tek nedavno; izgubljeno u metežu Ficdžeraldovog kasnijeg života; izgubljeno za čitaoce pošto njegovi urednici katkada nisu razumeli njegove tekstove.

Ove zanimljive pripovetke pružaju nov uvid u razvoj Ficdžeraldove karijere, i pokazuju njegovu stilsku umešnost i maštovitost pisca koji je bio jedan od glavnih predstavnika tzv. izgubljene generacije.

Zbirka neobjavljenih priča „Umrla bih za tebe i druge izgubljene pripovetke“, u središte pažnje vraća proslavljenog autora iz Doba džeza, tužnijeg i zabavnijeg nego ikada pre.

Kada se radi o stavljanju pojedinih autora u određene „fioke“, malo pisaca budi tako lake asocijacije kao F. Skot Ficdžerald koji je skovao termin „Doba džeza“ i pomogao da se te era definiše svojim blistavim pričama o prelepim ljudima, šljaštećem bogatstvu i moralnom padu, i čije je najpoznatije delo „Veliki Getsbi“ postalo nezaobilazno u školskom programu kao i razgovorima o Velikom američkom romanu.

Ali do sada neobjavljene priče, koje je za zbirku „Umrla bih za tebe i druge izgubljene pripovetke“ odabrala En Margaret Danijel, svojom turobnom radnjom vezanom za bolnice, mentalne bolesti, pokušaje samoubistva i propale brakove, prkose ovoj jednostavnoj kategorizaciji.

Objavljivanje svake napisane reči nekog slavnog, preminulog pisca nije neuobičajeno.

Priče i zbirke su se pojavile i posle smrti Virdžinije Vulf, Džojsa, Dejvida Fostera Volasa, Selindžera, Bolana, Vilijama Stajrona, Harper Li. Čak i dr. Sus ima posthumno objavljenu knjigu.

Normalno je preispitivati potrebu za ovakvim izdanjima i štampanjem dela koje bi inače verovatno ostale u fiokama.

Na kraju krajeva, živi pisci, čak i oni najveći, znaju koliko rukopisa mora biti uskladišteno ili napušteno da nikada ne vide svetlost dana i za to postoji dobar razlog.

Ali za objavljivanje zbirke „Umrla bih za tebe“ postoji valjan razlog. Njena vrednost umnogome se nalazi u atmosferi tih priča kojom se razlikuju od Ficdžeralda koga svi poznajemo.

Zbirka ilustruje njegov neverovatno širok raspon, crni humor, i pre svega spremnost na rizik, što se najviše vidi u emocionalnoj srži ovih priča i beskompromisnom realizmu iz kojeg su istkane.

„Izvanredno priređena, sa izvrsnim napomenama, ova zbirka bogata zanimljivostima predstavlja čudesan podsetnik na to šta smo izgubili.“ Sunday Times

„Riznica iznenađenja, retkosti i zadovoljstava.“ Sunday Telegraph

„Pravo blago za Ficdžeraldove čitaoce, proučavaoce i buduće pisce... neprocenjiv pogled u genijalan spisateljski postupak.“ NPR.org

„Očaravajuće razmišljanje o mračnoj strani bogatstva i američkog sna.“ Independent

Format:13x20 cm

Broj strana:504

Pismo:Latinica

Povez:Mek

Godina izdanja:
2. avgust 2018.

Prevodilac: Marko Mladenović

Najnovije vesti