Nove investicije u Trgovištu

U Radovnici u opštini Trgovište ponovo je pušten u rad proizvodni pogon za izradu kreveta za decu kompanije "Simpo".

U obnovljenom pogonu zaposlena su 42 radnika, a u narednom periodu, planirano je zapošljavanje još 20 radnika.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao da je za državu i Ministarstvo privrede jako važno što je u Radovnici koju naseljava oko 1.300 ljudi, u Simpovom pogonu zaposleno 42 radnika.

- Taj broj novozaposlenih je za malo i nerazvijeno Trgovište svakako veliki.

Za iznos poreza i doprinosa od njihovih plata, i budžet Trgovišta će biti bogatiji - rekao je Stevanović, a saopštilo Ministarstvo privrede.

Prema rečima državnog sekretara, "Simpo" je već, u saradnji sa nemačkom kompanijom “Mobi nameštaj”, ugovorio plasman kompletne dvogodišnje proizvodnje u vrednosti od 1,2 miliona evra, na zapadno tržište.

Generalni direktor "Simpa" Slađan Disić istakao je da su na osnovu tog kupoprodajnog ugovora napravili program proizvodnje, plan rada u naredne dve godine i zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu privrede na zalaganju i podršci, navodi se u saopštenju.

Predstavnik nemačke kompanije “Mobi nameštaj” Dejan Knežević saopštio je da su odabrali odabrali Simpo zato što ta kompanija ima kvalitet, stručnost i tehnologiju da može da odgovori njihovim potrebama.

Nenad Krstić, predsednik opštine Trgovište istakao je da je opština partner Simpu, jer je cilj da opstanu i da novi radnici budu zaposleni u ovim pogonima.

Pogoni "Pčinje" i nekadašnje fabrike zečeva ponovo su pokrenuti posle dve decenije propadanja.

Delatnost je promenjena, sada proizvode plastiku i pčelarsku opremu. Uposleno je šezdesetak radnika u oba preduzeća.

- Čekao sam tri četiri godine, radio sam privatno - kaže radnik Dalibor Arsić za RTS.

- Do kraja godine povećećemo obim proizvodnje, uključiti u rad još mašina, zaposliti još radnika, biće ukupno 19 - najavljuje Igor Stojmenović, direktor fabrike "Trgoplastika" u Trgovištu.

U fabrici dečjih krevetića u Radovnici, pak, očekuju nove ulagače.

- Imamo u najavi još jedanog većeg investitora iz Grčke za proizvodnju i preradu ribe.

Tako da računamo, da će se u Trgovištu upošljavati što više ljudi i ostajati na ovim prostorima - kaže Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište.

Opština i Kancelarija za mlade realizuju projekte zapošljavanja obrazovanih ljudi.

Posao je od prošle godine do sada dobilo 70-ro, a na tržištu rada nema mladih sa diplomom.

- Završila sam fakultet, počela sam da radim, zadovoljna sam i mogu da kažem da uslovi nisu toliko loši za život" - kaže Andrijana Filipović iz Trgovišta.

Od 5.000 stanovnika 1.000 je nezaposlenih. Opština daje subvencije za sklapanje brakova, podstiče natalitet. Pre šest godina rođeno je 17 beba, a prošle 68.

Najnovije vesti