Nova pravila u javnom saobraćaju, maske i rukavice obavezne za taksiste

Vozači autobusa i kondukteri moraće od utorka da nose zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u autobusu, naložio je Gradski štab grada Vranja, donoseći u utorak zaključke o prevozu putnika u javnom i namenskom prevozu.

Zaključke će biti u obavezi da sprovede JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, kao "upravljač puteva".

Odlučeno je, takođe, da će se "za ulaz i izlaz putnika koristiti samo jedna vrata koja su najudaljenija od vozača".

- Vršioci usluge javnog prevoza u obavezi su da povećaju broj vozila na najfrekventnijim linijama, posebno onim linijama kojima se prevoze lica zaposlena u privrednim društvima kako bi se smanjile gužve i obezbedio nesmetan prevoz putnika na bezbednoj udaljenosti ne manjoj od 1 metra.

Kada stignu na poslednju stanicu vozač i kondukter moraju da obave provetravanje autobusa, operu i dezinfikuju pod autobusa i sve rukohvate.

Posle završene dezinfekcije obavezni su da promene rukavice i stave nove.

U taksi vozilima vozač je u obavezi da nosi zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok vozi vozilo.

Zabranjeno je korišćenje suvozačevog sedišta za prevoz putnika zbog bezbedne udaljenosti od vozača.

Sva vozila moraju biti dezinfikovana i provetrena nakon svake vožnje.

Kontrole saobraćajnog inspektora Odeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Vranja biće svakodnevne - saopšteno je iz JP Urbanizam.

Ovi zaključci doneti su na osnovu Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama i Uredbe o sastavu rada štabova za vanredne situacije, s ciljem sprečavanja širenja bolesti COVID–19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Takođe su u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Najnovije vesti