Nova o Aferi usvajanje: Dete hteo Albanac iz Švajcarske

Vranje - Albanac iz Bujanovca, koji živi i radi u Švajcarskoj, želeo je da usvoji dete iz Srbije, ali na to nije imao pravo jer nije naš državljanin, objavio je portal Nova.rs pozivajući se na neimenovane izvore, a u vezi sa aferom koja je u ponedeljak izbila u Vranju.

Podsećanja radi jedna službenica Centra za socijalni rad u Vranju i njen kolega iz Bujanovca uhapšeni su u ponedeljak nakon što su, navodno, pokušali da falsifikovanom dokumentacijom obezbede jednom albanskom državljaninu usvajanje deteta iz Srbije, iako na to nije imao pravo.

Osumnjičena iz Vranja je za ovu malverzaciju navodno primila mito u vidu telefona, u vrednosti od 1.000 evra.

Albanski državljanin iz Švajcarske, prema navodima Nove.rs, "obratio se svom sugrađaninu i socijalnom radniku iz Bujanovca" koji je navodno napravio "kontakt" sa koleginicom u Vranju.

Šta se dalje dešavalo pokazaće istraga.

U Centru za socijalni rad u Bujanovcu portalu Nova.rs rečeno je da su "dobili dokumentaciju za usvajanje u kojoj je sve izgledalo regularno".

- Mi smo dobili dokumentaciju od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kojoj je pisalo da je porodica koja hoće da usvoji dete podobna.

To je sve što se nas tiče.

Šta se dalje i posle dešavalo mi ne znamo, za to primanje mita smo saznali iz novina - navodi se u tekstu uz napomenu da je ovo zvaničan odgovor iz CSR-a u Bujanovcu.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Nišu prema dvoje službenika CSR-a određeno je zadržavanje do 48 časova "zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita i krivično delo zloupotreba službenog položaja".

Iz VJT u Nišu saopšteno je da se sumnja kako je službenica u Vranju navodno "primila poklon kako bi sačinila rešenje kojim se zasniva usvojenje maloletnog lica iako za to nisu bili ispunjeni uslovi, čemu je prethodilo i sačinjavanje izveštaja neistinite sadržine od strane službenika u Bujanovcu".

U pogledu navedenih okolnosti osumnjičene će u zakonskom roku saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja VJT u Nišu - rekao je za Nova.rs Borislav Radonjić, portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Portal Nova.rs pokušao je da dobije komentar iz Centra za socijalni rad u Vranju gde je privedena zaposlena, ali se, kako se navodi, "niko nije javljao na telefon".

Podsećanja radi, u u torak je republički Zaštitnik građana pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih državnih organa po vlastitoj inicijativi u vezi sa saznanjem da je dvoje socijalnih radnika iz Vranja i Bujanovca navodno lažno prikazivalo činjenice u izveštaju Centra za socijalni rad u Vranju, u postupku za usvojenje deteta.

Inicijativa republičkog ombudsmana pokrenuta je na osnovu saznanja dobijenih iz medija.

Najnovije vesti